Ko je Norvežanka Rita, supruga Aljbina Kurtija?

Ko je Norvežanka Rita, supruga Aljbina Kurtija?

O biografiji Aljbina Kurtija, čija je stranka „Samoopredeljenje“ osvojila najviše glasova na nedeljnim izborima održanim na Kosovu, dosta se zna, a u srpskoj javnosti je ostao upamćen kao osuđeni za rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

Ko je Norvežanka Rita, supruga Aljbina Kurtija?
EPA

Ipak, o porodici nije mnogo govorio u javnosti, a poznato je da je njegova supruga Norvežanka, Rita Augestad Knudsen, koja se trenutno bavi istraživanjima u oblasti terorizma i ekstremizma.

Ranije ove godine, Kurti i njegova supruga dospeli su u žižu javnosti zbog njihovih primanja, gde su kosovski mediji prenosili da je Ritina zarada iznad svih standarda južne srpske pokrajine, preneo je „Blic“.

Kurti je prijavio u prošlogodišnjem izveštaju da u banci NDP ima 85.000 evra, dok je njegova supruga prijavila u istoj banci 10.000 evra za ovu godinu. Gde je nestalo misterioznih 75.000 evra i dalje nije poznato javnosti, ali ono što se pretpostavlja jeste da su ga iskoristili za kupovinu stana u Norveškoj.

Upravo taj stan od 400.000 evra je prijavljen u njihovu imovinu u ovogodišnjem izveštaju dok ga u prethodnim nije bilo. Ono što je zapravo najzanimljivije iz pomenutog izveštaja je da je Kurti prijavio da godišnje zarađuje 19.000 evra, dok je zarada njegove supruge značajno veća – 42.000 evra.

„Bolje ona govori albanski, nego ja norveški“

Govoreći o svojojoj supruzi Riti koja je poreklom Norvežanka, Kurti se prvi put u javnosti osvrnuo na trenutak kada su se upoznali.

– Mislim da je život pomalo tajanstven i ne znamo kuda će nas talasi odvesti. Tako sam u Prištini sreo svoju ženu i ispalo je da sam zadovoljan kuda su me talasi odveli. U porodici nemamo „šefa“, ali imamo neku vrstu samouprave – rekao je Kurti u jednom intervjuu kosovskim medijima.

Ko je Norvežanka Rita, supruga Aljbina Kurtija?

U Ritinoj zvaničnoj biografiji može se naći da se usko bavi procenom rizika vezanim za terorizam, estremizam, radikalizaciju, ali i međunarodnim pravom na Kosovu. To je naročito zanimljivo ako se ima u vidu da je Kurti 2000. godine bio osuđen za terorizam i rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

Rita i Aljbin imaju ćerku koja živi sa majkom u Norveškoj.

– Moja ćerka priča i albanski i norveški. Na početku sam sa Ritom govorio na engleskom, što je njoj bilo čudno, ali danas govori oba jezika. Bolje govori ona albanski, nego ja norveški – objasnio je Kurti u intervjuu.

Izvor: Vesti online

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Danas možda poslednji put vidite "Pobednika"

Čet okt 10 , 2019
Danas možda poslednji put vidite “Pobednika” Zbog skidanja „Pobednika“, Gornji grad Beogradske tvrđave danas će biti zatvoren za posetioce, u periodu od ponoći do 13 časova. Piše: Jelena Diković Akcija […]
%d bloggers like this: