Nacionalni savet Albanaca tužio Vulina jer je Albance pogrdno nazvao “Šiptarima”

Nacionalni savet Albanaca tužio Vulina jer je Albance pogrdno nazvao “Šiptarima”

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa je izjavio da veruje da će sud biti nepristrasan u vezi s njegovom tužbom koju je u ime Nacionalnog saveta podneo protiv ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog govora mržnje.

Mustafa je izjavio za agenciju Beta da je tužbu protiv Vulina 25. juna podneo Višem sudu u Beogradu zbog toga što je Vulin nekoliko puta “javno nazivao Albanace ‘Šiptarima'” i to “u pogrdnom i pežorativnom tonu”.

Nacionalni savet Albanaca tužio Vulina jer je Albance pogrdno nazvao "Šiptarima"
Screenshot

On je rekao da je, kada je najavio da Nacionalni savet Albanaca razmišlja o pokretanju tužbe protiv Vulina zbog govora mržnje, “Vulin, takođe preko medija odgovorio da je to kompliment za njega kao ministra, i da ‘ne zna kako oni hoće da budu nazivani: Arbanasi, Arnauti, Šiptari'”.

Mustafa je rekao da “Nacionalni savet Albanaca ne prihvata vođenje i relativizaciju prakse da se na govor mržnje kojim se vređa jedna manjina.., a koja dolazi od jednog ministra odbrane, gleda kao na individualni postupak, već da takav mentalitet govori o današnjoj Vladi Srbije i o zvaničnoj Srbiji”.

“Poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade, a poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo. U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vređa manjine u javnosti, barem će biti razrešen. Albanci nisu krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete”, kazao je Mustafa.

Po njegovim rečima “to su i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji i zašto Albanci ne osećaju Srbiju kao svoju državu”.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Ilić: Jelena Trivan svaki put kad promeni gospodara promeni i lični opis, misli neće je narod prepoznati

uto jul 2 , 2019
Ilić: Jelena Trivan svaki put kad promeni gospodara promeni i lični opis, misli neće je narod prepoznati Direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan, gostujući na TV Pink i govoreći o otvaranju […]
Ilić: Jelena Trivan svaki put kad promeni gospodara promeni i lični opis, misli neće je narod prepoznati