Zaplenjeno 36 pevajućih papagaja na Horgošu

Zaplenjeno 36 pevajućih papagaja na Horgošu

Carinici su u saradnji sa policijom na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja čak 36 pevajućih papagaja, saopštila je Uprava carina Rebublike Srbije.

Foto: Ministarstvo finansija Republike Srbije/Uprava carina

Kako piše u saopštenju, ptice su otkrivene u ”pasatu” subotičkih registarskih oznaka kojim su se četvorica putnika u Srbiju vraćala iz Slovačke.

Automobil se kretao u traci obeleženoj „zelenim“ semaforom – što znači da putnici nemaju ništa da prijave za carinjenje, što su službenicima i rekli kada su zaustavljeni radi rutinske kontrole.

Međutim, kada je auto zaustavljen iz automobila se začuo cvrkut ptica zbog čega su odmah upućeni na detaljan pregled u garažu. Otkriveno je da su ptice bile zarobljene u tri zatvorene putne torbe od kojih su se dve nalazile između prednjih i zadnjih sedišta, a jedna kod suvozačevog sedišta.

Zaplenjeno 36 pevajućih papagaja na Horgošu

Upravo se suvozač, 61-godišnji penzioner iz Subotice i prijavio kao vlasnik 36 krijumčarenih papagaja, od kojih su najbrojniji bili svetložuti, ali je bilo i crvenih, šarenih, plavih i jedan belim, piše u saopštenju.

Carinici su odmah o otkrivenim pticama obavestili dežurnog veterinarskog inspektora koji je konstatovao da se radi o tzv. pevajućim papagajima iz porodice ”Psephotus Haematonotus”, koji su potom predati radniku ZOO vrta iz Subotice.

Ova vrsta papagaja je jedna od najbrojnijih u Australiji. Životni vek im je oko 15 godina, otporni su na niske temperature i bolesti. Vrlo su poželjni kao kućni ljubimci, jer se oglašavaju prijatnim cvrkutom, zbog čega ih i nazivaju ”kanarincima u telu papagaja”.

IZVOR: B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Sloga: Bojkot izbora jer vlast nas radnike smatra životinjama koje treba dresirati

pon sep 23 , 2019
Sloga: Bojkot izbora jer vlast nas radnike smatra životinjama koje treba dresirati Predsednik sindikata „Sloga“ za jug Srbije, Dejan Ilić apelovao na zaposlene da pruže otpor “poniženjima” od strane aktuelne […]
Sloga: Odgovaraće svi oni koji vrše socijalni genocid nad svojim narodom