Vučić nakon razgovora sa Pompeom: Srbija ima podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga

Vučić nakon razgovora sa Pompeom: Srbija ima podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 18.30 časova u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Stejt department je saopštio je da će državni sekretar ugostiti Vučića na radnom ručku, u 12.30 po lokalnom vremenu, kada su i počeli razgovori, a, kako saznaje “Blic”, uprkos prvobitnom planu, američki državni sekretar je produžio trajanje sastanka za 15 minuta.

FotoTwitter/ @SecPompeo

Nakon razgovora, predsednik Srbije je poručio da Srbija može da računa na američku podršku kada je reč o ukidanju taksi i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije”, napisao je na Instagramu predsednik Srbije.

Vučić nakon razgovora sa Pompeom: Srbija ima podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga

Zamolio je, kako kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koju su nametnuli Srbiji pre godinu dana: “I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog izmedju Beograda i Prištine”.

Pompeo se takođe oglasio na društvenim mrežama, pa je na svom Tviter nalogu naveo da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivan sastanak o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU.

“Produktivan ručak sa srpskim predsednikom povodom dijaloga Kosovo-Srbija i putem Srbije prema EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom će učvrstiti stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice”, napisao je američki državni sekretar uz fotografiju sa susreta.

Kako smo ranije izvestili, planirano je da glavna tema razgovora bude Kosovo i Metohija, a iznenadni poziv Pompea govori u prilog tezi da se Americi žuri sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

Susret predsednika Srbije i visokog američkog zvaničnika biće suštinski, a ne samo formalnog karaktera. U timu predsednika Srbije kažu za “Blic” da on potpuno spreman ide na sastanak.

– Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Njujorku – navode u Vučićevom timu.

Osim s Pompeom, predsednik Srbije imaće i niz drugih sastanaka tokom boravka u Sjedinjenim Državama, a glavna tema svih biće Kosovo.

Kako saznajemo, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje, ali pre svega insistiraće u razgovoru s Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. On će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

– Predsednik će najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini – kaže izvor “Blica”.

Izvor: Blic

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Narodna stranka odlučila da bojkotuje izbore

Uto avg 20 , 2019
Narodna stranka odlučila je večeras da bojkotuje predstojeće parlamentarne i lokalne izbore. U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je “Predsedništvo Narodne stranke večeras jednoglasno donelo odluku o bojkotu predstojećih […]
Narodna stranka odlučila da bojkotuje izbore
%d bloggers like this: