UNS: 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

UNS: 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu podsećaju da se 21. avgusta navršava 21 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića na putu Velika Hoča–Zočište, u opštini Orahovac.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini, saopštio je UNS.

Foto: Logo

Ova udruženja traže da od EULEKS-a, UNMIK-a, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji (KiM) da obnove i pokrenu istrage o ubistvima i kidnapovanjima novinara i medijskih radnika na Kosoovu i Metohiji, saopšti je UNS.

Takođe,  zahtevaju da ove institucije i organizacije javnom kampanjom i kroz program zaštite svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Na mestu otmice UNS i UNS-a na Kosovu postavili su obeležje, koje je do sada rušeno sedam puta, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

UNS: 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

UNS i UNS na Kosovu, saopšenju, podsećaju da nisu rasvetljene i druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Šaban Hoti, profesor ruskog jezika, prevodilac i medijski radnik zarobljen je, a potom ubijen, kao deo ekipe Ruske državne televizije koja je jula 1998. godine pokušala da napravi intervju sa pripadnicima OVK u selu Lapušnik.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen је u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova  „Bujku“ Afrim Malići (1998), Informativnog centra Kosova „Informator“ Enver Maljoku (1999), „Rilinđa“ Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardulj Ajeti (2005).

Izvor: Danas

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Srbija će morati da ubije do pola miliona svinja?

sri avg 21 , 2019
Srbija će morati da ubije do pola miliona svinja? Pojava afričke kuge svinja u tri sela u okolini Mladenovca prošle nedelje neće odložiti ukidanje vakcine protiv svinjske kuge najavljeno za […]