Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog “prljavog” novca

Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog “prljavog” novca

Direktor nevladinog “Pen Bajden Centra” i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter kaže da je ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori uticaj, kako je istakao, ruskog prljavog novca.

Karpenter je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg mešanja Rusije, ali i “ruske pretnje u budućnosti”.

Podgorica: Sva Evropa, osim Srba, zna da su Crnogorci nacija
Pixabay

“Možda ne pokušaja puča, već više mešanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog ‘prljavog’ novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces”, naveo je Karpenter.

Prema njegovim rečima, može biti i drugih stvari, poput sajber napada i drugih vrsta mešanja, zbog čega bi rekao da Crnogorci još nisu bezbedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora.

Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog “prljavog” novca

Kako kaže, dijalog crnogorske vlasti i opozicije je najbolje rešenje, i kada je reč o izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

“Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja – a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti”, istakao je Karpenter.

Karpenter je rekao da ne zna da li će se to dogoditi, budući da neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne menjaju.

Izvor: RTS

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Ministarstvo poljoprivrede: U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja

uto avg 13 , 2019
Ministarstvo poljoprivrede: U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, saopštilo je […]

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds