PSS: Ministar i njegov sindikat dovode u zabludu zaposlene u MUP

PSS: Ministar i njegov sindikat dovode u zabludu zaposlene u MUP

Na sajtu ministra unutrašnjih poslova nebojsastefanovic.rs  i na sajtu Nezavisnog sindikata policije  nsp.policija.org.rs , juče,  26.07.2019.,  pojavile su se istovremene objave u vezi sa navodno “predstojećim posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

Foto: Printscreen MUP, NSP

Ministar navodi da je obavljen razgovor sa predstavnicima NSP o položaju pripadnika MUP-a, dok NSP pompezno najavljuje da će navodno novi PKU biti najbolji do sada… NSP navodi da su u prilici da “obraduju” svoje članstvo “jednim lepim vestima koje stižu sa sastanka rukovodstva NSP i ministra”, gde na dalje ističu da je navodno “dogovoreno” plaćanje regresa i toplog obroka, da će zaposleni imati više dana godišnjeg odmora, kao i “više vremena za sindikalne aktivnosti” navodeći da se to odnosi samo na “njih” kao sada jedini reprezentativni sindikat u MUP.

Da je ovde reč o pokušaju dezavuisanja zaposlenih u MUP, svojevrsnom i za NSP vrlo znanom metodom – prodaje magle, kao i da je cela ta stvar u suštini daleko od istine, saznajemo ostvarenim kontaktom sa predstavnicima Policijskog sindikata Srbije.

ŠTA SE TU U SUŠTINI VALjA IZA BRDA?

Foto: PSS

U PSS ističu pre svega da je cilj kolektivnog pregovaranja sa poslodavcem, u konkretnom slučaju sa MUP, zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora, kojima bi se za zaposlene obezbedila prava koja nisu imali dosadašnjim zakonskim regulativama ili da se znatno prošire postojeća prava, koja proizilaze iz drugih zakonskih i podzakonskih akata.

Iz PSS podsećaju da je ranijim aneksiranjem Posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike, svakako definisano da će se na zaposlene uvek primenjivati povoljnije odredbe, dakle da ukoliko iz posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kao krovnog ugovora, u odnosu na PKU za policijske službenike proizilaze povoljnije odredbe koje bi se reflektovale na zaposlene u MUP, automatski će se primenjivati upravo one. Samim time, kako dalje navode u PSS, veoma je važno bilo propratiti tok kolektivnog pregovaranja reprezentativnih sindikalnih centrala sa Vladom RS u periodu od februara do maja meseca, kada su održavani protesti nekih od reprezentaztivnih sindikata, a najavljivani su bili i štrajkovi – što je u konačnom uslovilo Vladu RS da izvrši izmenu, odnosno dopunu predloženog teksta PKU za državne organe, te da se po zahtevima sindikata unesu odredbe koje se upravo odnose na plaćanje regresa i toplog obroka i td.

Foto: PSS

Dakle, kako navode u PSS, ministar i njegov sindikat su sada pokušali zaposlenima u MUP da plasiraju kako su se oni tobož “izborili” za pobrojane pogodnosti i kako će samim tim ovaj predstojeći PKU biti “najbolji do sada”.

Iz Policijskog sindikata Srbije poručuju zaposlenima u MUP da sada PSS, od kada mu je “oteta” reprezentativnost, upravo sprovođenjem zajedničkih akcija ljudi iz kabineta ministra i “ministrovog sindikata”, ne učestvuje u pregovorima oko PKU i da će sada MUP imati priliku da bez ikakvih poteškoća sprovede sve što je planirao a što svakako neće biti povoljno po zaposlene. U to će se zaposleni, kako ističu u PSS, od jeseni i sami uveriti.

A šta su to proletos zahtevali Republički reprezentativni sindikati, kasnije potpisnici PKU za državne organe od 30.maja 2019.godine – možete se podsetiti i pročitati u jednoj od tada mnogobrojnih objava u medijima – ZAPOSLENI U DRŽAVNIM ORGANIMA NAJAVILI ŠTRAJK UKOLIKO NE DOBIJU TOPLI OBROK I REGRES.

U postojećem POSEBNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA DRŽAVNE ORGANE objavljenog u “Službeni glasnik RS” broj 38 od 31.05.2019.godine, koga su potpisali predstavnici Sindikata uprave Srbije, Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, kao i Ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade RS, pored odredbi koje “povećavaju” broj dana godišnjih odmora, takođe možete uočiti i naknadno unetu “izborenu” odredbu koja jasno definiše naknadu troškova za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora koja u članu 48. glasi: (1) Zaposleni može da osvari pravo na naknadu troškova za ishranu u toku rada (topli obrok) i regres za korišćenje godišnjeg odmora od 2020.godine ako se za takvu vrstu naknade troškova steknu uslovi u budzetu Republike Srbije. (2) Visinu naknade troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje Vlada.

UGOVOR IZDIKTIRAN I NAPISAN NA SALVETI, PRENET SA KAFANSKOG NA PREGOVARAČKI STO

Iz PSS ukazuju na fotografije koje su objavljene na sajtu NSP  25.07.2019. godine na kojima je prikazana proslava rođendana tog sindikata uz sav glamur i na kojima se pored “funkcionera” te kvazi-sidnikalne organizacije naravno nalaze i visoki funkcioneri MUP.

Foto: Printscreen NSP

Na fotografijama se naravno nezaobilazno uočava i sam ministar koji dobija “fensi” poklon.

Ministar dobija “fensi” poklon, Foto: Printscreen NSP

Ono što je najinteresantnije, kako iz PSS navode, upravo je činjenica da su isti ti ljudi, nakon te kafanske zajedničke zabave uočeni i na fotografiji u kabinetu ministra,  tobož u “oštrim i žučnim pregovorima” iz kojih se izrađa obećanje i najava “nikad boljeg PKU za zaposlene”! Šarena laža za naivne i manje informisane jer se radi o već dogovorenim odredbama krovnog PKU za DO a i tu svakako stoji da će se isplata regresa i toplog obroka vršiti isključivo ukoliko “Vlada RS predvidi budžetom”, odnosno u prevodu ukoliko ima para (a znamo svi šta to znači kada se postavi tako) – zaključuju u PSS.

Iz PSS takođe podsećaju da u pregovorima jednu od ključnih uloga, pored sijaset drugih preduslova, svakako treba imati i sama moć pregovaranja kada se sedne za stol pred poslodavcem. S tim u vezi – kakve su uopšte najosnovnije veštine obraćanja sindikalnih predstavnika PSS i NSP, jasno se može uočiti i jednostavnim praćenjem ranijeg međusobnog javnog sučeljavanja lidera ta dva sindikata, kada su 13.03.2019. godine gostovali na televiziji N1  SUKOB SINDIKATA U POLICIJI: Ko zastupa prava zaposlenih, a ko “sedi u kabinetu”

Novinar.rs/ I. Đ.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Dankovi aforizmi: Vlastodršcima puna usta naroda – kad su ljudožderi!

Čet avg 1 , 2019
Dankovi aforizmi: Vlastodršcima puna usta naroda – kad su ljudožderi! AFORIZMOVANO – Danko B. Marin 1. Šta si zin’o k’o NVO na Šešelja? 2. Najebali smo! Vučić opet najavio povlačenje […]
%d bloggers like this: