MMF predlaže formule za poskupljenje struje i rast penzija

MMF predlaže formule za poskupljenje struje i rast penzija

Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti. Tako se bar navodi u izveštaju koji je Međunarodni monetarni fond objavio na svom sajtu. Osim o ceni struje, MMF je dao i predlog o usklađivanju rasta penzija. U sledeću kontrolu delegacija iz Vašingtona stiže za mesec dana.

Ilustracija, Foto: Pixabay, Screenshot,
U Vladi Srbije još se prave računice, ali za MMF nema dileme – struja u Srbiji trebalo bi ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. To je nešto više od dva odsto.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić podseća da je cena struje za domaćinstva u Srbiji jeftinija nego u okruženju, pre svega nego u zemljama EU.

“Ali, s druge strane su i primanja, odnosno standard stanovništva vrlo niski, pa kad uporedimo ta dva segmenta dolazimo do ovog socijalnog argumenta, koji je jak i sa kojim nastupa Vlada”, ističe Nikolić.

Nezvanično, Fond insistira da se usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju. Kao i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

MMF predlaže formule za poskupljenje struje i rast penzija

U pregovorima srpski zvaničnici napominju da struje jeste jeftina, ali u budžetu svakog domaćinstva na nju se izdavaja više od pet odsto, što je evropski rekord.

Za stručnjake, tu nastaje vrzino kolo.

“Data cena električne energije stvara jedan vid podsticaja domaćinstvima da se u većoj meri oslanjaju na struju u smislu potreba za grejanjem, toplom vodom”, napominje profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Rast plata i inflacija deo formule

Kada je o formulama reč, izveštaj MMF-a otkriva kako će se povećavati penzije.

Na 50 odsto inflacije dodavaće se 50 odsto rasta zarada. To znači da će, ako cene u jednoj godini, na primer, porastu za dva, a plate za šest, penzioneri moći da se nadaju povećanju od četiri odsto.

“To je formula koja je postojala i ranije. Od nje se odustalo samo u onom trenutku kada smo redukovali penzije kako bismo ispunili fiskalne kriterujume, uravnotežili sva istupanja koja smo imali u javnim finansijama. Kako je to sada završeno, vraćamo se na formulu koju smo imali – pola se usklađujemo sa rastom potrošačkih cena, pola sa rastom nominalnih zarada”, objašnjava Ivan Nikolić.

Navodi se i da će primena takozvane švajcarske formule početi u prvoj polovini sledeće godine.

Ostalo je još da se tačno precizira kog datuma u godini penzioneri mogu da se nadaju povišici. Pre krize 2008. penzije su se, na primer, povećavale dva puta godišnje: u aprilu i oktobru.

“Gotovo sve evropske zemlje imaju neku vrstu pravila, striktno definisano kako će se penzije svake godine povećavati”, kaže profesor Ranđelović.

Iz MMF-ovog izveštaja se vidi se i to da je Srbija zemlja u koju strani investitori rado dolaze, ali i da stanovništvo sve češće odlazi.

Zato po prvi put u svom izveštaju MMF sugeriše vladi da donese paket mera kojim će zaustaviti odliv mozgova.

Izvor: RTS

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Bensedin za srećan odlazak u penziju

uto avg 27 , 2019
Bensedin za srećan odlazak u penziju Sretnem starog poznanika, inače profesora u srednjoj školi, u Domu zdravlja. – Otkud ti ovde? Jesi li bolestan? – pitam. – Pa šta radiš […]
Bensedin za srećan odlazak u penziju