Ove godine manji rod pšenice

Ove godine manji rod pšenice

Na poljima novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo počela je žetva ječma, a stručnjaci tog Instituta i ove godine prvi počinju žetvu ozimih kultura.

Očekuje se da će od nedelje u zavisnosti od toga kakvo će biti vreme, žetvu ječma početi i ratari širom Srbije

Na njivama se još ponegde zelene klasovi ječma pa ukoliko kiša prestane, a sunce upeče, žtva bi trebalo da krene za pet-šest dana, dok je za žetvu pšenice potreban koji dan više.

Prema rečima dr Vladimira Aćina s Instituta za ratastvo i povrtarstvo, ima primera da je na nekim njivama ječam već ovršen, ali da su to pojedinačni slučajevi jer je zrno još vlažno zbog velike kiše koja je neumorno padala proteklih dana, piše novosadski Dnevnik.

Ječma je ove godine posejano blizu 100.000 hektara, od toga skoro polovina na području Vojvodine, malo više od 42.000 hektara. Još se ne zna koliko će koštati ovogodišnji rod ječma.

Prema podacima Žita Srbije, pšenica je posejana na 570.000 hektara.

Direktor Žita Srbije Vukosav Saković, kaže da bi naša zemlja ove godine trebalo da u žetvi pšenice dobije oko 2,5 miliona tona hlebnog zrna, od čege će milion tona otići na izvoz.

Vršidba pšenice trebalo bi da počne 1. jula.

Autor: Dnevnik

Izvor: 021

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Iran poručio Americi: Ako ispalite samo jedan metak na nas, gorećete!

sub jun 22 , 2019
Iran poručio Americi: Ako ispalite samo jedan metak na nas, gorećete! Vašington i njegovi saveznici skupo će platiti bilo kakav akt agresije prema Teheranu, rekao je iranski general Abofazl Šekarči. […]