Bivši ministar Vujović predao Elektroprivredu Srbije Svetskoj banci?

Dušan Vujović, bivši ministar finansija, svojim potpisom, samo mesec dana pre odlaska sa funkcije, stavio je Elektroprivredu Srbije pod patronat Svetske banke, čiji kadrovi odlučuju o poslovnoj politici ove kompanije, uključujući i onu koja se odnosi na cenu.

To je uradio aprila prošle godine, ne obaveštavajući državni vrh o detaljima sadržaja jednog od tri potpisana sporazuma, koji se odnosi na pružanje savetodavnih usluga stručnjaka ove institucije za “tehničku pomoć za unapređenje poslovanja EPS kroz jačanje korporativnog upravljanja, upravljanja rizicima i poslovnog planiranja”.

Potpis u Njujorku

Zbog toga ne treba da čudi što upravo Svetska banka u svojoj analizi insistira na poskupljenju električne energije, a u njeno ime to radi Kanađanin Majkl Stenli, koji je supervizor svih poslovnih odluka EPS-a. Takva uloga mu je data upravo sporazumom koji je Vujović potpisao u Njujorku sa Sirilom Milerom, potpredsednikom Svetske banke, a koji skupo košta državu Srbiju. Ovim dokumentom Vujović je dao i zeleno svetlo da Svetska banka kreira i transformaciju EPS u akcionarsko društvo, koje po njima treba da bude otvorenog tipa, čime se otvara put ka privatizaciji kompanije.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je Vujović ovakvu zavisnost od Svetske banke nametnuo EPS-u bez konsultacija sa državnim vrhom, što je bio i jedan od razloga za njegovo napuštanje ministarske funkcije.

Bivši ministar Vujović predao Elektroprivredu Srbije Svetskoj banci?
Screenshot

Soliranje

– Ovaj sporazum sa Svetskom bankom bila je kap koja je prelila čašu u soliranju Vujovića u vođenju finansijske politike države. Pošto je stavio potpis, država je morala da ga prihvati iako nije dala blagoslov da se ovako direktno inkorporira Svetska banka u poslovnu politiku EPS. Dvadeset dana nakon ovog događaja u Njujorku, Vujović je dao ostavku i otišao upravo u Svetsku banku. To je izazvalo sumnju da je parafiranjem ovakvog sporazuma obezbedio sebi povratnu kartu za fotelju u ovoj instituciji, odakle je i došao u Vladu, i da je umesto interesa države više vodio računa o sopstvenim – navodi naš sagovornik i dodaje:

– Ovakvim potezom Vujović je EPS stavio u zavisnu poziciju od Svetske banke, pa zato i ne treba da čudi što ova organizacija kreira poslovnu politiku uključujući i onu koja se odnosi na cenu struje, ali i buduću transformaciju kompanije u akcionarsko društvo.

“Čuvarkuća”

On dodaje da u svemu tome učestvuje i MMF, koji na osnovu stavova Svetske banke, u okviru aranžmana “Čuvarkuća”, sugeriše poteze oko Elektroprivrede.

– Ti potezi su sinhronizovani i zato će tokom ove sesije, pored cene struje, tema biti i strukturne reforme EPS. To obuhvata definisanje strategije za transformaciju kompanije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a prema nekim navodima, MMF će sugerisati i okvirne rokove transformacije. Ovo uplitanje Svetske banke u poslovnu politiku EPS je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod sindikata, ali i članova nadzornog odbora, koji smatraju da im je olako dat u ruke jedan od najvrednijih srpskih resursa. Za njih je paraf Dušana Vujovića kazna za neposlušnost rukovodstva EPS-a koje nije želelo da se previše zadužuje kod ove finansijske organizacije – kaže naš izvor.

Sindikat: Tražimo od države da ne prihvati ovaj aranžman

Rukovodstvo EPS nije želelo da komentariše ulogu Vujovića u uvlačenju Svetske banke u kreiranje poslovne politike EPS, ali jeste Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a.

– Vujović je sporazumom sa Svetskom bankom naneo veliku štetu EPS. On im je dao mogućnost da nam oni budu gazde i da nam kreiraju sudbinu. Njih ne interesuju lopovi koji kradu struju i koje je aktuelni menadžment pohvatao i smanjio toškove, već samo kako da transformišu EPS u akcionarsko društvo da bi ga privatizovali i rasparčanog ga dali svojim lobistima. Nedavno sam i predsedniku Vučiću rekao da zaposleni u EPS neće dozvoliti da svetski šalabajzeri odlučuju o srpskom nacionalnom blagu i da nam oni diktiraju kako da se transformišemo. Tražimo od države da ona ne prihvati Vujovićeve aranžmane i da umesto modela Svetske banke oko formiranja akcionarskog društva, primeni i na EPS onaj kao što je u “Elektromrežama”. Sve drugo vodi ka rasparčavanju EPS – kaže Đorđević.

Izvor: BlicSlađana Vukašinović

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Narko-dileri dobili su u Berlinu svoje zone u kojima mogu da prodaju drogu

Ned maj 12 , 2019
Narko-dileri dobili su u berlinskom parku svoje zone u kojima mogu da prodaju i kupuju drogu, a koje su označene ružičastom bojom, javlja televizijska stanica “Foks njuz”. Džengiz Demirči, menadžer […]
Narko-dileri dobili su u Berlinu svoje zone u kojima mogu da prodaju drogu
%d bloggers like this: