Aerodrom „Morava“ otvoren pre više od mesec dana, redovnih letova još uvek nema

Aerodrom „Morava“ otvoren pre više od mesec dana, redovnih letova još uvek nema

Zašto nijedna avio-kompanija još uvek nije poletela sa aerodroma „Morava“?

Aerodrom „Morava“ pre više od mesec dana otvoren je za civilni saobraćaj. Za sada nema redovnih letova, radnici se još obučavaju. Kada će avio-kampanije početi da prevoze putnike iz vazdušne luke u Kraljevu?

Na aerodrom „Morava“, za sada, povremeno sleću samo privatni avioni i helikopteri. Dočekuju ih radnici sa niškog aerodroma, jer se trideset sedmoro zaposlenih na „Moravi“ još obučava – u Kraljevu radnici obezbeđenja i kontradiverzione kontrole, a u Nišu pripadnici vatrogasno-spasilačke službe i službe za prihvat i otpremu putnika i vazduhoplova.

– Već ima 15 dana kako traje obuka. Ja do sada nisam imao dodira sa ovom vrstom posla, tako da ovo je sve za nas novo, ali u principu obuka je kompleksna, ali pre svega zanimljiva – navodi Nikola Lazović, operater kontradiverzione kontrole.

– Obuke su za mene zahtevne, i za moje kolege takođe. Bićemo obučeni nešto u Nišu, nešto ovde kod nas i čini mi se da ćemo uspeti da postignemo to – dodaje Jelena Prodanović, operater kontradiverzione kontrole.

Samostalno će raditi za oko dva meseca. Za sada, aerodrom u Lađevcima otvoren je sredom od 12 do 14 časova. Da se resursi, dok nema redovnih letova, ne bi trošili na pripravnost, umesto na obuke, objašnjavaju u rukovodstvu aerodroma.

– Bilo koji vazduhoplov, ako ima potrebu i želju, moći će uz najavu da sleti ovde. Dakle ta obaveza otvorenosti stoji samo za period kada bez najave može da se sleti ovde. Tako da u nikakvom slučaju to nije radno vreme radnika. Radno vreme radnika je puno i oni su, da kažem, zaposleni non-stop u to svoje radno vreme na obukama, na održavanju objekta, na dokumetaciji – ističe Dragan Bugarinović, direktor Aerodroma „Morava“.

Aerodrom „Morava“ otvoren pre više od mesec dana, redovnih letova još uvek nema

Avio-kompanije su već utvrdile red letenja za ovu godinu, pa se od jeseni eventualno mogu očekivati samo čarter letovi. Na Aerodromu bi bili zadovoljni kada bi redovnih linija bilo na proleće.

– Imali smo razgovre sa određenim kompanijama, postoji zaista njihovo ozbiljno interesovanje, ali naravno o tome ne možemo ništa više da kažemo jer je sada upravo faza njihove procene situacije i mogućnosti otvaranja tih linija – kaže Bugarinović.

Od zainteresovanosti avio-kompanija zavisiće i kada će početi izgradnja nove piste i proširenje platforme za parkiranje letelica. Troslovni kod koji dodeljuje Međunarodno udruženje avioprevoznika, Morava će dobiti tek kada prva kompanija uspustavi redovan let.

Izvor: Vesti online

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

SSP Zrenjanin: Vlast je prešla kritičnu granicu lične odgovornosti, savesti i morala

pon avg 5 , 2019
SSP Zrenjanin: Vlast je prešla kritičnu granicu lične odgovornosti, savesti i morala I građani 4. jula taoci neodgovorne lokalne vlasti Ove nedelje su članovi zrenjaninskog odbora Stranke slobode i pravde […]
SSP Zrenjanin: Vlast je prešla kritičnu granicu lične odgovornosti, savesti i morala