Komšić: Na trilaterali sa Vučićem i Erdoganom o granici, Drini i Kosovu

Komšić: Na trilaterali sa Vučićem i Erdoganom o granici, Drini i Kosovu

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, izjavio je, uoči trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Beogradu, da postoji set pitanja koji se dugo vuče o odnosima BiH i Srbije, a tiču se granica i iskorištavanja hidropotencijala reke Drine.

Bivši ambasador u SRJ i žestoki kritičar politike Beograda, posle 8 godina u Srbiji

“Postoji celi set pitanja koji se dugo vuče o odnosima BiH i još onda Jugoslavije, kada su je činile Crna Gora i Srbija, a danas Republike Srbije, a tiču se dobro poznatih tema – granica je jedna od bitnih, iskorićavanje hidropotencijala reke Drine, uobičajeno za naše odnose sa susedima, izuzev Crne Gore sa kojom imamo rešena ta pitanja”, rekao je Komšić.

On je dodao da je sada u fokusu migrantska kriza i da se o zajedničkoj kontroli granica razgovaralo i na sastanku na Jahorini kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Nas u BiH takođe jako zanima dokle su došli pregovori Srbije i Kosova i ima li nekog napretka jer je to pitanje važno za celi region. Što su ti odnosi stabilniji i mirniji, to je nama svima bolje”, poručio je Komšić.

Komšić je rekao da postoji saglasnost između BiH i Srbije o da bi Kosovo trebalo da povuče odluku o uvođenju stopostotnih taksi na robu iz Srbije i BiH.

“Ali, koliko vidim po izjavama kosovskih zvaničnika, to se ne dešava i posebno sad u predizbornoj kampanji niko na Kosovu tu mogućnost ne najavljuje”, izjavio je Komšić.

Komšić: Na trilaterali sa Vučićem i Erdoganom o granici, Drini i Kosovu

On je podsetio da je trilateralni susret planiran za 8. oktobar i dodao da je predviđeno i polaganje kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, u Sremskoj Rači, blizu granice.

“Potrebno je da razmotrimo kako stvari stoje u međusobnim odnosima, na nivou saradnje dve zemlje, šta se dešava sa pristupnim putevima BiH ka Evropskoj uniji i tako dalje. Još jedna inicijativa je upokrenuta. Čini mi se 9. ili 10. se u Novom Sadu održava sastanak Srbija-Severna Makedonija-Albanija, gde bi trebalo da se razgovara o nekoj vrsti carinske unije. Crna Gora i mi nismo pozvani na taj sastanak pa da vidimo šta i to znači”, poručio je Komšić.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Palma: Dačić da bude novi premijer!

pet okt 4 , 2019
Palma: Dačić da bude novi premijer! – Ovi iz opozicije se svakog dana pet puta svađaju da bi jednom seli da se dogovore o nečemu. Opozicija van parlamenta ucenjuje opoziciju […]