Vučić: Nema poluslobode, polunezavisnosti i polusamostalnosti; Medvedev: Oslobođenje Beograda svi zajedno slavimo

Vučić: Nema poluslobode, polunezavisnosti i polusamostalnosti; Medvedev: Oslobođenje Beograda svi zajedno slavimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće dati svoju slobodu, neće se odreći svojih nacionalnih interesa i biće uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, kao i na svakom drugom mestu gde su mu prava ugrožena.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Na svečanoj akademiji povodom ovodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Vučić je istakao da takav stav, ipak, nije poziv na sukobe.

“Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti”, naveo je Vučić i dodao da je Srbija pokazala svoju spremnost na kompromis.

Predsednik Srbije istakao je i da “nema poluslobode, polunezavisnosti i polusamostalnosti”.

Ističući važnost sećanja na one koji su Beogradu pomogli da se izbori za svoju slobodu Vučić je rekao i da je danas uputio predlog da jedna od ulica u Beogradu dobije ime po Nikolaju Nikitoviču Kravcovu.

Kravcov je bio poručnik Crvene armije i prema Vučićevim rečima, imao je 24 goine kada je poližio svoj život u odbranu i za slobodu Beograda i Srbije.

Vučić je istakao da je najvažnija pouka koju Beograd i Srbija treba da izvuče nakon 75. godina od povratka svoje slobode, upravo ta da sloboda nema cenu.

Deo svog izlaganja, kao poruku ruskom narodu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Vučić je izgovorio i na ruskom jeziku.

Medvedev: Oslobođenje Beograda svi zajedno slavimo

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev istakao je neophodnost očuvanja sećanja na pobedu protiv fašizma i na one koji su je izvojevali i za nju položili svoje živote.

“Ništa iz te borbe ne sme da se zamaskira ili zaboravi”, poručio je Medvedev.

On je uputio čestitke povodom Dana oslobođenja Beograda, koji je, kako je napomenuo, praznik koji svi zajedno slavimo.

Najavio je i da će tim pvodom sutra u Moskvi biti upriličen vatromet.

Vučić: Nema poluslobode, polunezavisnosti i polusamostalnosti; Medvedev: Oslobođenje Beograda svi zajedno slavimo

Svoja sećanja na borbu i na oslobodilački poduhvat izneo je i nekadašnji borac Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

“Naše prijateljstvo sa ruskim narodom je večno i neuništivo”, rekao je Duplančić.

Svečana akademija u Sava centru bila je kulturno istorijsko podsećanje na tekovine i sve žrtve borbe protiv fašizma.

Svečanosti su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije.

Među zvanicama bili su i patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i ratni veterani.

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film “Put pobede”.

Deo programa bile su i prigodne pesme koje su izveli ruski vojni hor ansambl “Aleksandrov”, umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Pompeo: Izrael ima pravo da bombarduje Siriju

Ned okt 20 , 2019
Pompeo: Izrael ima pravo da bombarduje Siriju Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Izrael ima fundamentalno pravo da bombarduje Siriju i da SAD u potpunosti podržavaju postupke Izraela […]
%d bloggers like this: