Počela naplata čistog vazduha od strane JP “Nacionalni park Fruška gora”. Ni šetnja šumom ne može više za džabe!

Počela naplata čistog vazduha od strane JP “Nacionalni park Fruška gora”. Ni šetnja šumom ne može više za džabe!

Saopštenje nevladine organizacije Green Adventure Fruška gora o novim “blistavim” odlukama, čuvenogpo “dobru” Nadzornog odbora Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora” vam prenosimo u celosti.

Počela naplata čistog vazduha od strane JP "Nacionalni park Fruška gora". Ni šetnja šumom ne može više za džabe!

“Da li ste znali…

Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”, na sednici održanoj 26. februara 2019. godine, doneo je odluku o NAKNADAMA za korišćenje zaštićenog područja NP.

Odluka je stupila na snagu nakon objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije” (06. mart).

Građan-i/ke su o ovome mogli saznati jedino ako su pretraživali zvaničnu internet stranicu NPFG (u okviru odeljka “dokumenti”) ili čitali Službeni glasnik, ili…. ? (ako ste vi o ovome saznali preko nekih drugih izvora, navedite u komentaru).

Naši prijatelji planinari su nam nedavno prijavili da im je naplaćena taksa od 300 din za auto i još 200 din za “šetnju šumom za dve osobe”. Prilikom naplate nisu dobili fiskalni račun, pri čemu je prekršen Zakon o fiskalnim kasama (član 3).

Zbog toga smo se bacili u istraživanje, i došli do ovog spiska naknada: https://www.npfruskagora.co.rs/…/dokum…/odlukaonaknadama.pdf

Dakle, kada su u pitanju takse za motorna vozila, u cenovniku su navedene četiri kategorije vozila i dve vrste ulaznica: “prolaz kroz NP, dnevno do 1h” i “dnevna ulaznica”. Našim prijateljima nije ponuđena ulaznica “za prolaz” po ceni od 100 din, nego su automatski dobili dnevnu ulaznicu od 300 din.

Cenovnik se odnosi na “zaštićeno područje”, pritom nigde nije definisano na koje oblasti NP se to odnosi: da li na celu teritoriju NPFG, ili područja u I/II stepenu zaštite…

Počela naplata čistog vazduha od strane JP “Nacionalni park Fruška gora”. Ni šetnja šumom ne može više za džabe!

Počela naplata čistog vazduha od strane JP "Nacionalni park Fruška gora". Ni šetnja šumom ne može više za džabe!
Foto: Fejsbuk/ Green Adventure Fruška gora

Na terenu se naplata uglavnom vrši na Zmajevcu i Iriškom vencu, po principu “lutrije”.

Spisak naknada smo detaljno pročitali (što savetujemo i vama), a iz cenovnika izdvajamo stavke koje se tiču našeg delovanja (s obzirom da organizujemo besplatne šetnje, i veliki smo ljubitelji fotografije).

▪️ poseta šumi/pećinama/vidikovcima za grupu do 10 ljudi je 250 din po osobi, dok za grupu preko 10 posetilaca je 150 din po osobi
▪️ fotografisanje i zvučno snimanje je 2.000 din dnevno
▪️ organizovani piknik 25.000 din dnevno
….
Kada na papir stavimo organizovanje FRUavanture, dobije se divna računica… tako da očekujte sledeću pozivnicu tek kada postanemo šumski Rokfeleri.

“Boravak u prirodi” je izgleda nova ROBA kapitalističkog društva.
Navali narode, još malo pa nestalo! “

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

DSS: Vučić i Vlada Srbije daju prećutnu saglasnost nasilju Đukanovićevog režima

sri jun 12 , 2019
DSS: Vučić i Vlada Srbije daju prećutnu saglasnost nasilju Đukanovićevog režima Zašto zvanični Beograd ne reaguje na otimanje imovine Srpske Pravoslavne Crkve? Srpska vlast ćuti dok se u satrapiji Crnoj […]
DSS: Najure ih iz Pariza i Berlina, Makron ih dovede u Beograd da rade