Zelena patrola uslišila vapaj rukovodstva NP Fruška gora: Organizuje obuku za drvoseče, sve dok postoji drveće na Fruškoj gori

1

Zelena patrola uslišila vapaj rukovodstva NP Fruška gora: Organizuje obuku za drvoseče, sve dok postoji drveće na Fruškoj gori

Zakon o nacionalnim parkovima je iz raja izašao – bilo mu dosadno!

ZELENA PATROLA ORGANIZUJE OBUKU ZA DRVOSEČE

NP Fruška gora preti ekološka katastrofa! Ne seče se dovoljno – izjavio je Konstantin Plužarević, pomoćnik direktora u NP Fruška gora za TV N1.

Zelena patrola uslišila vapaj rukovodstva NP Fruška gora: Organizuje obuku za drvoseče, sve dok postoji drveće na Fruškoj gori
Foto: Dušan Tomić

Iz NP Fruška gora razleže se vapaj kroz medije: Ne uspevaju da iseku onoliko drveća koliko je neophodno po Zakonu o nacinalnim parkovima! Svi su poslovi odgođeni u NP Fruška gora i samo se radi na seči drveća, ali… postižu samo 30 % od onog što im Zakon propisuje, a Zakon se, naravno, mora poštovati.

Postoje dve mogućnosti: Da se Zakon promeni ili da se obuči dovoljno drvoseča i ispoštuje postojeći Zakon.

Foto: Dušan Tomić

Tim Zelene patrole se, u prethodnom periodu, istakao u bezuspešnoj borbi protiv seče drveća u Nacionalnom parku „Fruška gora“ jer… nije znao za činjenicu da je veoma dobro, korisno i Zakonom dozvoljeno seći drveće u zaštićenim prirodnim dobrima.

Ako već nekog ne možeš da pobediš ti mu se pridruži! – kaže stara šumarska izreka.

Osim toga: po Zakonu je!

U narednom periodu će tim Zelene patrole organizovati obuku drvoseča, koji će pomoći nemoćnom rukovodstvu NP Fruška gora da ispoštuje Zakon i iseče količinu stabala predviđenu Zakonom.

Foto: Dušan Tomić

Nećemo, valjda, dozvoliti da dragoceno prirodno dobro, kao što je NP Fruška gora, ostane bez upravljača. Ko će onda da seče drveće u Fruškoj gori?!

Zelena patrola će dobrovoljce obučiti za elitne drvoseče, tako da mogu istovremeno seći sa dve testere: i desnom i levom rukom.

Na obuku se mogu javiti svi zainteresovani građani. Prednost će imati gorani i ekolozi, koji su u međuvremenu „očvrsnuli“ kad je u pitanju seča i patnja živih bića, koja imaju staništa na drveću i oko drveća.

Postoje građani (sram ih bilo!) koji šire glasine da je seča nepotrebna i neopravdana. To su oni što nameravaju da odu u partizane pa im treba drveće da se kriju.

Zlonamerni iznose pretpostavke da se ovolika seča organizuje kako bi se pogodovalo prodavcima testera! ​

Ostaje samo jedno pitanje: Kad više ne bude drveća na Fruškoj gori, da li će to i dalje biti Nacionalni park i da li će za „to nešto“, što ostane bez drveća i živog sveta, biti potreban upravljač?

Neko bi, pametniji od nas, rekao: Bukvalno i simbolično zaposleni u NP Fruška gora seku granu na kojoj sede.

Ako na turističkim mapama i dalje ostane toponim NP Fruška gora, turistički radnici će radoznalim posetiocima pokazivate zaposlene, kao eksponate. Sve po Zakonu…

Zakon o nacionalnim parkovima je iz raja izašao – bilo mu je dosadno

 

Zelena patrola uslišila vapaj rukovodstva NP Fruška gora: Organizuje obuku za drvoseče, sve dok postoji drveće na Fruškoj gori

IZ PROGRAM UPRABLjANjA NACIONALNIM PARKOM FRUŠKA GORA ZA 2019. GODINU.

Ocena stanja životne sredine zaštićenog područja Područje Fruške gore je pod velikim uticajem čoveka, što se negativno odrazilo na očuvanje prirodnih odlika i pojava kao i biodiverzitetskih vrednosti zaštićenog područja, Nacionalnog parka Fruška gora i podgorine.

Autohtonost biljnih zajednica, flora i vegetacija su očuvani ali u skromnijem obimu tako da je prisutno smanjenje brojnosti, pa čak i nestajanje populacija nekih biljnih i životinjskih vrsta, usled degradacije i ugrožavanja njihovih staništa.

Za seču po Planu za 2019. godinu planirana neto drvna masa iznosi 53.539 m³. Od toga seče obnavljanja iznose 32.381 m³, proredne seče 12342 m³, čiste 3554 m³, sanitarne seče i vanredni prinos 5262 m³.

VOJVOĐANSKA ZELENA INICIJATIVA, Foto: Dušan Tomić

Novinar

One thought on “Zelena patrola uslišila vapaj rukovodstva NP Fruška gora: Organizuje obuku za drvoseče, sve dok postoji drveće na Fruškoj gori

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

26. 05. 1941. AKCIJA STADION: Dan kada se zagrebačka omladina solidarisala sa Srbima i Jevrejima

ned maj 26 , 2019
26. 05. 1941. AKCIJA STADION: Dan kada se zagrbačka omladina solidarisala sa Srbima i Jevrejima Najspektakularnija akcija iz prve faze otpora fašizmu u Zagrebu odigrala se potkraj svibnja 1941. na […]
26. 05. 1941. AKCIJA STADION: Dan kada se zagrbačka omladina solidarisala sa Srbima i Jevrejima