Oporavak turizma očekuje se za četiri godine

U prvih osam meseci ove godine Evropu je posetilo 68 odsto manje međunarodnih turista nego u istom periodu prošle godine, a prema novom izveštaju Evropske komisije za putovanja (ETC) oporavak obima sektora turizma na nivo pre pandemije predviđa se do 2024. godine.

 

 

Ublažavanje ograničenja širom Evrope dovelo je do neznatnog povećanja broja putovanja u julu i avgustu 2020. godine, što ukazuje na entuzijazam i želju ljudi da ponovo putuju.

Međutim, nove mere protiv širenja pandemije i ograničenja putovanja brzo su zaustavili svaku šansu za brzi oporavak.

Pixabay

Uz to, potrošači imaju sve manje poverenja u turističke agencije, a ekonomska recesija dodatno umanjuje šanse za brz oporavak evropskog turizma.

Izveštaj takođe ukazuje da su efekti pandemije na turizam u Evropi “bez presedana po obimu i trajanju”, jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 odsto, a Kipar i Crna Gora su u najgoroj situaciji.

Kipar je zabeležio 85 odsto manje turista ove godine, dok je Crna Gora imala pad od 84 odsto.

Pored njih Rumunija je zableželila pad od 80 odsto, a Turska nešto manje, oko 77 odsto.

Srbija je prošla nešto bolje sa 74 odsto manje međunarodnih turista ove godine. 

Suprotno tome, Austrija je zabeležila pad od samo 44 odsto do septembra 2020. godine, pa je tako sada u snažnoj poziciji da postigne nešto brži oporavak jer su ograničenja u toj zemlji znatno brže ublažena nego u ostalim članicama.

Pritom, kao zimska destinacija, Austrija je imala koristi od uobičajenih trendova putovanja na početku godine mnogo više od ostalih evropskih destinacija.

“U periodu kada novi talas pandemije razara Evropu, pogotovu uoči zimske sezone, sada je važnije nego ikada da se evropske zemlje udruže radi postizanja zajedničkih rešenja za borbu protiv virusa, ali i radi održivog oporavka turizma”, rekao je izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander.

Turistički sektor jedan je od najteže pogođenih zbog pandemije.

Važnost domaćih i unutarevropskih putovanja ne može se potceniti u smislu uloge koju će igrati u oporavku turističkog sektora tokom narednih meseci.

Izvor Nova Ekonomija

Urednik

Vaš komentar

Next Post

ČEKAMO ZAKON, JER GA POŠTUJEMO!

Sre nov 11 , 2020
“Za sve one koji sebe smatraju demokratama podsetio bi ih na princip po kome demokratija funkcioniše, a to je glas običnog čoveka, glasača kad su u pitanju izbori ili člana […]
%d bloggers like this: