SNP Izbor je naš: Sporazum Izetbegović – Dodik – Čović poklon je Vigemarku ili…

Printscreen

SNP Izbor je naš: Sporazum Izetbegović – Dodik – Čović poklon je Vigemarku ili…

Svakom je potrebna neka pobjeda, uspjeh, pa bio on i prividan, lažan ili dogovoren, a posebno političarima, pa i Larsu Gunaru Vigemarku koji je šef Delegacije EU u BiH.

Ono što je sigurno Vigemark će pre skorašnjeg odlaska sa navedene funkcije u svoju biografiju uknjižiti uspjeh, koji će mu dobro doći u daljnjoj profesionalnoj karijeri. Trojica lidera pobjedničkih političkih stranaka gospodski su svojim sporazumom častili evropskog predstavnika.

Ili su lideri usvojili svjetske principe – ko će koga prevariti. I to se smatra vrhunskim uspjehom.

U njihovom poklon sporazumu u tački 3 „definiše“ se i slanje godišnjeg nacionalnog plana (ANP) po principu „može da bude, a ne mora da znači“. U rečenici tog sporazuma „Potvrditi opredeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH“, znači da pre neće doći do slanja ANP-a. Dok u drugoj rečenici „Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH.“ A znamo da odluka Predsjedništva iz 2009. predstavlja molbu za učlanjenje BiH u NATO.

Znači po navedenoj rečenici najavljuje se usvajanje i slanje ANP-a, što je faktički aktiviranje procesa ulaska u NATO. Ili su se zaista Dodik i Izetbegović dogovorili oko formiranja Savjeta ministara BiH, a da pri tome odlože, i u ovom vremenu nepotreban posljednji čin, slanja ANP-a, i to iz više razloga.

Zna Izetbegović da Dodik ne može prihvatiti slanje ANP-a i zbog burne reakcije Srpske, tu su i lokalni pa onda i opšti izbori, zatim ogromni investicioni radovi, poput autoputeva…

Sve to govori da je Izetbegoviću pametnije da pristane na formiranje Savjeta ministara bez insistiranja na ulasku BiH u NATO, jer bi u protivnim Dodik imao snagu da ovakvu BiH dovede do potpunog apsurda i najmanje što bi mogao uraditi – vratiti je na izvorne principe Dejtonskog sporazuma.

S druge strane Dodik može pristati na nastavak saradnje sa NATO-om kroz Program Partnerstva za mir, što čini i Srbija i druge prijateljske zemlje, a bez štetnih posljedica po Srpsku.

Nije dobro i ne valja da se iz Srbije nevladine organizacije, koje važe za rodoljubive, obrušavaju na Milorada Dodika proglašavajući ga izdajnikom i to samo na osnovu sumnje (bez obzira što može biti i opravdano). Takvim djelovanjem može se stvoriti loša situacija koju zapadni faktori priželjkuju i podstiču a u kojoj se Vučić i Dodik pokušavaju usmjeriti jedan protiv drugog.

SNP – Izbor je naš poziva građane Republike Srpske i njene političare da se izbjegnu loša iskušenja i da se odagna sumnja po pitanju ulaska u NATO na način da se usvoji Zakon u Narodnoj skupštini RS da se konačno pitanje ulaska u NATO riješi na republičkom referendumu.

Zakon je potreban jer sadašnja deklaracija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti nije obavezujuća što ju je tako definisao i Ustavni sud Republike Srpske, za razliku od Zakona koji bi bio obavezujući.

SNP će u septembru uputiti pred Narodnu skupštinu Republike Srpske inicijativu da se usvoji takava zakon i kao predlagač pokušaće da pokrene javnu raspravu na tu temu po čitavoj Republici Srpskoj.

Predsednik pokreta SNP Izbor je naš

Dane Čanković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*