SNP Izbor je naš: Sporazum Izetbegović – Dodik – Čović poklon je Vigemarku ili…

SNP Izbor je naš: Sporazum Izetbegović – Dodik – Čović poklon je Vigemarku ili…

Svakom je potrebna neka pobjeda, uspjeh, pa bio on i prividan, lažan ili dogovoren, a posebno političarima, pa i Larsu Gunaru Vigemarku koji je šef Delegacije EU u BiH.

Ono što je sigurno Vigemark će pre skorašnjeg odlaska sa navedene funkcije u svoju biografiju uknjižiti uspjeh, koji će mu dobro doći u daljnjoj profesionalnoj karijeri. Trojica lidera pobjedničkih političkih stranaka gospodski su svojim sporazumom častili evropskog predstavnika.

Ili su lideri usvojili svjetske principe – ko će koga prevariti. I to se smatra vrhunskim uspjehom.

U njihovom poklon sporazumu u tački 3 „definiše“ se i slanje godišnjeg nacionalnog plana (ANP) po principu „može da bude, a ne mora da znači“. U rečenici tog sporazuma „Potvrditi opredeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH“, znači da pre neće doći do slanja ANP-a. Dok u drugoj rečenici „Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH.“ A znamo da odluka Predsjedništva iz 2009. predstavlja molbu za učlanjenje BiH u NATO.

Znači po navedenoj rečenici najavljuje se usvajanje i slanje ANP-a, što je faktički aktiviranje procesa ulaska u NATO. Ili su se zaista Dodik i Izetbegović dogovorili oko formiranja Savjeta ministara BiH, a da pri tome odlože, i u ovom vremenu nepotreban posljednji čin, slanja ANP-a, i to iz više razloga.

Zna Izetbegović da Dodik ne može prihvatiti slanje ANP-a i zbog burne reakcije Srpske, tu su i lokalni pa onda i opšti izbori, zatim ogromni investicioni radovi, poput autoputeva…

Sve to govori da je Izetbegoviću pametnije da pristane na formiranje Savjeta ministara bez insistiranja na ulasku BiH u NATO, jer bi u protivnim Dodik imao snagu da ovakvu BiH dovede do potpunog apsurda i najmanje što bi mogao uraditi – vratiti je na izvorne principe Dejtonskog sporazuma.

S druge strane Dodik može pristati na nastavak saradnje sa NATO-om kroz Program Partnerstva za mir, što čini i Srbija i druge prijateljske zemlje, a bez štetnih posljedica po Srpsku.

Nije dobro i ne valja da se iz Srbije nevladine organizacije, koje važe za rodoljubive, obrušavaju na Milorada Dodika proglašavajući ga izdajnikom i to samo na osnovu sumnje (bez obzira što može biti i opravdano). Takvim djelovanjem može se stvoriti loša situacija koju zapadni faktori priželjkuju i podstiču a u kojoj se Vučić i Dodik pokušavaju usmjeriti jedan protiv drugog.

SNP – Izbor je naš poziva građane Republike Srpske i njene političare da se izbjegnu loša iskušenja i da se odagna sumnja po pitanju ulaska u NATO na način da se usvoji Zakon u Narodnoj skupštini RS da se konačno pitanje ulaska u NATO riješi na republičkom referendumu.

Zakon je potreban jer sadašnja deklaracija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti nije obavezujuća što ju je tako definisao i Ustavni sud Republike Srpske, za razliku od Zakona koji bi bio obavezujući.

SNP će u septembru uputiti pred Narodnu skupštinu Republike Srpske inicijativu da se usvoji takava zakon i kao predlagač pokušaće da pokrene javnu raspravu na tu temu po čitavoj Republici Srpskoj.

Predsednik pokreta SNP Izbor je naš

Dane Čanković

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Bivši Bajdenov savetnik: Dačić planira da se meša u unutrašnju politiku Amerike

sri avg 7 , 2019
Bivši Bajdenov savetnik: Dačić planira da se meša u unutrašnju politiku Amerike Majkl Karpenter, bivši savetnik nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, inače aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenio […]