Uprkos najvećoj stopi smrtnosti na svetu Belgija postepeno otvara prodavnice

BRISEL – U Belgiji su od danas ponovo otvorene prodavnice koje se bave uređenjem kuća, bašta i prodajom građevinskog materijala.

U pitanju je relaksiranje mera uvedih sredinom marta u cilju suzbijanja širenja KOVID 19.

Prehrambene prodavnice i apoteke radile su sve vreme tokom vanrednih mera uvedenih sredinom marta, a od 6. aprila dozvoljen je i rad prodavnica telekomunikacionih i medicinskih proizvoda. Ponovno otvranje pojedinih prodavnica u Belgiji uslovljeno je strogim socijalni distaniranjem, pri čemu u manjim objektima ne može biti više od jednog kupca, a u većim se mora obezbediti 10 kvadratnih metara po kupcu koji ne bi trebalo da se zadržava duze od 30 minuta u kupovini.

Federalni Centar za javno zdravlje Belgije kaže da se u zemlji nastavlja trend smanjenja broja pacijenata na intenzivnoj nezi. Belgija beleži 40.000 pozitivno testiranih na korona virus, od čega je 1.071 pacijent na intenzivnoj nezi.

„Podaci su ohrabrujući, ali još nisu signal da počnemo da sa opuštanjem. Kriva se mora spustiti dalje, a mi moramo istrajati”, navode u centru.

U poslednja 24 sata u Belgiji je zabeleženo i 168 novih smrtnih slučajeva što ukupan broj žrtava od početka pandemije penje na 5.828.

Objašanjavajući visoku smrtnost u zemlji, koja je na prvom mestu u svetu po broju preminulih na milion stanovika, belgijske vlasti ukazuju na činjenicu da se veliki broj žrtvava uračunitih u „ukupan zbir” odnosi na preminule u staračkim domovina kod kojih postoji samo sumnja na KOVID 19.

„Od 168 smrtnih slučajeva u poslednja 24 sata 62 žrtve su preminule u bolnicama sa potvrdom prisustva korona virsa. Preostala 103 slučaja su prijavljena u gerantološkim centrima od čega su samo 3 procenta potvrđeno zaraženi KOVID 19”, navode u Centru za javno zdravlje.

Dok belgijski stručnjaci upozoravaju na „varljivost” poređenja stope smrtnosti od KOVID 19 sa drugim zemljma, kako zbog razlika u starosnoj strukturi građana tako i zbog načina prijavljivanja smrtinih slučajeva, istraživački Centar Džon Hopkins navodi da je Belgija sa 47, 74 smrtna slučaja na milion stanovnika na prvom mestu u svetu, isped Španije ( 42,9), Italije ( 38, 44), Francuske ( 28, 88) i Velike Britanije ( 23, 31). Na začelju ove liste nalazi se Kina sa 0,33 i Nemačka sa 5, 38 smrtna slučaja na milion stanovnika.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Ublažavanje mera - stariji mogu u šetnju, policijski čas od 18 časova, u Beogradu od srede rade pijace

pon apr 20 , 2020
U toku poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 312 zaraženih koronavirusom, a u istom periodu preminule su još tri osobe, zvanično je saopšteno. Na redovnoj konferenciji za novinare […]