Ublažavanje mera – stariji mogu u šetnju, policijski čas od 18 časova, u Beogradu od srede rade pijace

U toku poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 312 zaraženih koronavirusom, a u istom periodu preminule su još tri osobe, zvanično je saopšteno. Na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija saopšteno je će od utorka 21. aprila 2020. godine dosadašnje mere zaštite od virusa kovid 19 biti ublažene.

Policijski čas od sutra počinje u 18 časova. Građani stariji od 65 godina, kojima je do sada bilo zabranjeno kretanje da bi se sačuvalo njihovo zdravlje, moći će da izlaze u šetnju tri puta nedeljno – utorkom, petkom i nedeljom od 18 do 01 čas, ali najduže pola sata u tom periodu i najdalje 600 metara od svojih domova.

Od utorka zaposleni u sektoru usluga, ali ne svih, mogu da počnu da rade. Na radna mesta mogu da se vrate automehaničari, vuklanizeri, obućari, krojači kao i oni koji se bave hemijskim čišćenjem, obukom vozača….  Sa radom mogu da počnu i trgovci, ali ne i oni u tržnim centrima jer se u tim objektima okuplja mnogo ljudi.

Za sada ne mogu da rade ni oni koji se bave uslugama kojie zahtevaju bliski fizički kontakt a to su frizeri, kozmetičari… Isto važi i za teretane i fitnes.

Pijace u Beogradu, osim onih zatvorenih kao što su Palilulska i Stari Merkator, biće otvorene od srede(P. O.) 

Više otpusta nego prijema

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je danas postoji konstantan pad broja obolelih i da već pet dana imamo veći broj otpusta iz bolnica, nego prijema novih obolelih, zbog čega je odlučeno da se relaksiraju mere.

On je takođe najavio tokom juna i jula testiranje na antitela. Gojković je, odgovarajući na pitanje na osnovu kojih parametara je preporučeno da se mere ublažavaju, kao i kada bi moglo doći do nacionalnog testiranja, naglasio da se mere donose isključivo na osnovu epidemioloških kriterijuma, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Zašto struka i institucije uporno ćute na nadrilekarstvo vlasnika Pinka!?

Pon apr 20 , 2020
Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC Od šarlatanstva do nadrilekarstva dok institucije ćute COVID-19 kriza se ne smiruje i po svemu sudeći proći će još dosta vremena pre nego što se verifikuju […]
%d bloggers like this: