Tramp: Društvene mreže guše slobodu govora, ja kao predsednik neću to dozvoliti

Tramp: Društvene mreže guše slobodu govora, ja kao predsednik neću to dozvoliti

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa priprema izvršnu uredbu s ciljem da se smanji pravna zaštita koja kompanije društvenih medija štiti od odgovornosti za ono što se objavljuje na njihovim platformama, izjavila su dva visoka zvaničnika administracije.

Tramp: Društvene mreže guše slobodu govora, ja kao predsednik neću to dozvoliti
Image by David Mark from Pixabay

Prema rečima tih zvaničnika, kako prenosi Njujork tajms, uredba se još priprema i podložna je izmenama, a olakšala bi saveznim regulatorima argumente da kompanije kao što su Facebook, Google, YouTube i Twitter guše slobodu govora kada između ostalog suspenduju korisnike ili obrišu postove.

Zvaničnici Bele kuće su rekli da će predsednik kasnije u četvrtak potpisati tu uredbu, ali su odbili da komentarišu njen sadržaj.

Portparoli Tvitera i YouTube su odbili da komentarišu ove informacije, dok predstavnici Fejsbuka nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Neke od ideja iz ove uredbe potiču sa “samita o društvenim medijima” koji je održan u julu prošle godine u Beloj kući, rekli su zvaničnici.

Iako zakon ne pruža blanko zaštitu društvenim mrežama, pošto kompanije sada moraju da se pridržavaju zakona o autorskim pravima i moraju da uklanjaju piratske materijale koje objavljuju korisnici, on ih štiti od odgovornosti za postove korisnika.

Tramp: Društvene mreže guše slobodu govora, ja kao predsednik neću to dozvoliti
Screenshot

Tramp je u sredu zapretio novim propisima ili čak i zabranom njihovog rada, dan pošto je Tviter na dve njegove poruke dodao napomenu o potrebi provere podataka koje je predsednik SAD izneo u njima.

Prema pisanju agencije AP, predsednik SAD ne može jednostrano da donese propise za te kompanije ili da ih zatvori, to bi zahtevalo delovanje Kongresa ili Savezne komisije za komunikacije, ali on je ipak ljutito uputio strogo upozorenje.

Tviter je početkom ovog meseca ažurirao politiku upozorenja i etiketiranja postova.

U novim postovima, Tramp je optužio Tviter da se meša u američke predsedničke izbore zakazane za 3. novembar.

„Tviter potpuno guši slobodu govora, a ja kao predsednik neću dozvoliti da se to dogodi“, naveo je on.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Poslušajte do sada neobjavljenu pesmu Erika Kleptona i BB Kinga

čet maj 28 , 2020
Poslušajte do sada neobjavljenu pesmu Erika Kleptona i BB Kinga Prethodno neobjavljena pesma Erika Kleptona i B.B. Kinga objavljena je kao najava ponovnog izdavanja njihovog albuma “Riding With the King” […]