Tramp: Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno

Tramp: Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno

Američki predsednik Donald Tramp smatra da zaslužuje da dobije Nobelovu nagradu za mir po više osnova, ali da je sve namešteno.

SAD hoće rešenje za Kosovo do juna, učiniće sve da opozicija ne bojkotuje izbore
Screenshot

“Mogao bih da dobijem Nobelovu nagradu za mir za mnogo stvari da je oni dodeljuju na pošten način, ali to nije slučaj”, rekao je Tramp na margini Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nije prvi put da Tramp, koji je uvek osetljiv na poređenja sa svojim prethodnicima, pominje Nobela.

Kada je jedna grupa republikanskih poslanika iznela ideju da on treba da dobije tu prestižnu nagradu za vođenje osetljivog severnokorejskog pitanja, on je dugo komentarisao tu ideju.

“Oni su je dali (Baraku) Obami odmah po dolasku na vlast a nije imao pojma zašto je dobio”, rekao je Tramp.

“Znate šta, to je jedna od retkih stvari po kojima se slažem sa njim”, dodao je on šaljivo.

Kada je primio Nobelovu nagradu 10. decembra 2009. godine Barak Obama je ukazao na znatnu kontroverzu izazvanu tom neočekivanom nagradom na početku njegovog prvog mandata.

“Ja sam na početku, a ne na kraju svog rada na međunarodnoj sceni”, rekao je tada Obama.

Tramp: Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno

Pored Baraka Obame, još tri američka predsednika su dobila tu prestižnu nagradu: Teodor Ruzvelt, Vudro Vilson i Džimi Karter.

Tramp je ponovio da želi da posreduje u pregovorima Indije i Pakistana u vezi sa Kašmirom, navodeći da nikada nije “omanuo kao arbitar”.

Kašmir je podeljen izmedju Indije i Pakistana, a obe države polažu pravo na njega. Oni su se u dva rata borili za kontrolu nad Kašmirom.

Tramp je rekao da se nada da dve države mogu da razgovaraju i urade nešto pametno, ali da obe moraju da se slože oko njegovog posredovanja. Indija je ranije odbijala to.

On je rekao da je potrebno “imati dve strane koje žele da se dogovore”.

Tramp se danas sastao sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom, a juče je prisustvovao skupu u Hjustonu sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Dačić na konferenciji u UN o zaštiti verskih sloboda

uto sep 24 , 2019
Dačić na konferenciji u UN o zaštiti verskih sloboda Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je juče u okviru generalne debate 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih […]
Dačić na konferenciji u UN o zaštiti verskih sloboda