Stotine jevrejskih vernika evakuisano kod Zida plača zbog raketiranja

Stotine jevrejskih vernika evakuisano kod Zida plača zbog raketiranja

Stotine jevrejskih vernika evakuisano je večeras kod Zida plača u Jerusalimu posle sukoba na obližnjem Brdu hrama i raketiranja Izraela iz pojasa Gaze, saopštila je policija.

Ilustracija, Image by MoneyforCoffee from Pixabay

Ekstremisti Hamasa su ispalili rakete prema Jerusalimu koje su aktivirale sirene za raketnu uzbunu širom tog grada, pošto je stotine Palestinaca povređeno u sukobima s izraelskim policajcima na obližnjem svetilištu gde se nalazi džamija Al Aksa, javio je Asošiejted pres.

„Sirena se upravo oglasila u Jerusalimu. Policijske snage su počele da evakuišu stotine ljudi“ koji su se okupili ispred Zida plača, na bezbednija mesta, navedeno je u kratkom policijskom saopštenju, preneo je Frans pres.

Sirene su se oglasile i u izraelskim mestima kraj granice pojasa Gaze u gradu Siderotu i okolini.

Izraelski mediji izveštavaju o četvrtoj baražnoj vatri iz  Gaze za samo pola sata.

Kad su se oglasile sirene u Jerusalimu evakuisani su i učesnici plenarne sednice parlamenta, Kneseta.

Ubrzo je usledio izraelski odgovor, udari iz vazduha i, prema nepotvrđenim izveštajima palestinskih medija, poginulo je troje dece. Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja to nije mogao da potvrdi.

Potencijalni koalicioni partneri, rivali  premijera Izraela Benjamin Netanjahua,   Jair Lapid, Naftali Benet i Gideon Sar  podržali su oštar vojni odgovor na raketiranje i  „akcije vlade u ratu protiv neprijatelja Izraela“, kako je na Tviteru objavio Lapid, mandatar za satav nove vlade.

U međuvremenu je Stejt department SAD zabranio svojim zaposlenima da ulaze u Stari grad u Jerusalimu do nedelje i dao im instrukcije ostanu u svojim stanovima tokom noći.

Stanovnicima južnog Izraela je rečeno da ne izlaze iz kuća zbog bojazni da bi se palestinski ekstremisti mogli ubaciti u Izrael.

U međuvremenu je objavljen snimak iz Starog grada u Jerusalimu na kome je zabeležen trnutak kad su se oglasile sirene na kome vidi kako učesnici marša povodom Dana Jerusalima trče da se sklone.

Oni su međutim, posle bezbednosnih procena policije, nastavili da slave osvajanje istočnog dela grada u ratu 1967. godine uprkos raketnoj vatri iz Gaze.

Večerašnji napadi sa tog paleskog područja su doveli do drastične eskalacije već pojačane napetosti u regionu posle čitavih nedelja sukoba izraelskih snaga i Palestinaca konstatuje AP.

Ranije je saopšteno da su eksplozije odjeknule u Jerusalimu, pošto su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

Dogodilo se to ubrzo pošto je islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze objavio je danas ultimatum Izraelu, zahtevajući povlačenje svih izraelskih bezbednosnih snaga sa Brda Hrama i arapskog kvarta Šeik Džarah u Jerusalimu do 18 sati po lokalnom vremenu.

Takođe je zatraženo da se u istom roku oslobode Palestinci pritvoreni tokom proteklih dana sukoba.

Abu Obeida, portparol vojnog krila Hamasa je potvrdio da je raketni napad odgovor na izraelske „zločine i agresiju u Jerusalimu“, preneo je Asošiejted pres.

„To je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume“, rekao je on, zapretivši novim udarima ako Izrael ponovo napadne svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa ili protera palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu.

Zvuk ispaljenih raketa se čuo u Gazi pre nego što su se sirene oglasile, a kasnije je usledila nova baražna vatra. Izveštaja o povredama i šteti nije odmah bilo.

Izraelski mediji su objavili da je sedam raketa ispaljeno na Jerusalim i Beit Šemeš, da je jedna presretnuta, da su ostale pale na nenaseljeno područje, a da je dodatni baraž usmeren na gradove na jgu, te da je prazan automobil na granici pogođen antitenkovskom raketom.

Slične pretnje poput ultimatuma Hamasa su uputili Islamski džihad i narodni front za oslobođenje Palestine. Vojno krilo Islamskog džihada je reklo da je danas ispalilo 30 raketa na južni izraelski grad Sderot, ali izraelska vojska još nije potvrdila koliko je raketa danas pogodilo teritoriju Izraela.

Beta

NE PROPUSTITE

Đorđević pitao Vučića: Da li je Oliver na dan ubistva bio na merama bilo koje srpske službe?

POSLEDNJE OBJAVLJENO

novinarmm

Vaš komentar

Next Post

Lete rakete, gore gradovi: Sirene za uzbunu od ranog jutra u Tel Avivu, oblaci dima nad Gazom (VIDEO)

Sre maj 12 , 2021
Lete rakete, gore gradovi: Sirene za uzbunu od ranog jutra u Tel Avivu, oblaci dima nad Gazom (VIDEO) Eksplozije potresaju Gazu rano jutros, nakon teške noći u kojoj su nastavljeni […]
%d bloggers like this: