Putin: Zar mislite da smo mi Rusi budale!?

SAD ne žele dijalog. Rusiji ništa nije ostalo nego da napravi oružje koje će zaobići nuklearni kišobran, inače bi ruski nuklearni potencijal bio faktički poništen

Ovogodišnja konferencija za novinare Vladimira Putina trajala je oko četiri i po sata i protekla je u izmenjenom obliku jer u sali nije bilo onoliko novinara koliko je to uobičajeno, ali su pitanja postavljana iz nekoliko centara u kojima su bila akreditovana 774 novinara. Godišnja konferencija je uvek prilika da se Putinu postave i neka teška pitanja, kao i da se bar dotaknu pitanja lične prirode o kojima on nikada ne govori. Medijske napise o njegovom životu Putin je ocenio kao „kompilaciju koja se ne može čitati”. Rekao je da mnogi članci predstavljaju dezinformacije i naglasio da sve radi za državu i da ga ne brine šta drugi misle o njemu.

Jedno od „teških pitanja”, kako su opozicioni mediji najavljivali, bilo je pitanje ko je je otrovao Alekseja Navaljnog. Putin je odgovorio da Navaljni ima podršku američkih specijalnih službi (Navaljni je tužio Peskova zbog toga što je rekao da CIA radi s njim) – „ali da to ne znači da ga treba otrovati”.

Putin je ponovio da je, kada mu se supruga Navaljnog obratila, odmah tražio da ga puste da ide u Nemačku na lečenje. Prema njegovim rečima, medijska istraga kojom su identifikovani i imenovani službenici FSB navodno odgovorni za trovanje predstavlja trik čiji je cilj napad na ruske lidere. Putin je rekao da niko ne daje Moskvi zaključke eksperata o stanju Navaljnog. „Stivene, možete li da mi objasnite to?”, pitao je novinara Bi-Bi-Sija koji je postavio pitanje o Navaljnom.

Što se tiče pitanja u vezi sa spoljnom politikom, Putin je izrazio nadu da će se barem neki problemi u rusko-američkim odnosima rešiti u vreme administracije Džoa Bajdena.

„Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsednik razumeti šta se dešava, on je osoba koja ima iskustva i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici”, rekao je Putin.

U kontekstu spoljnopolitičkih pitanja Putin je podsetio da je Krim ušao u sastav Rusije kao rezultat referenduma, za razliku od Kosova. Međutim, na Zapadu su „progutali” odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije.

„Da, mi smo nevinašca u poređenju sa vama (Zapadom)”, odgovorio je Putin na pitanje britanskog novinara da li je baš Rusija uvek nedužna ili ima malo i njene krivice u lošim odnosima sa Zapadom. Povodom sukoba u Donbasu, Putin je rekao da Minsk i sporazumi imaju snagu međunarodnog zakona, da neće moći jednostrano da se menjaju i da njihova primena zavisi od Kijeva. Putin se osvrnuo i na situaciju u Moldaviji. Tamo je novoizabrana predsednica Maja Sandu pozvala ruske mirovnjake da se povuku iz Pridnjestrovlja, a Putin je, kako prenose ruski mediji, rekao da u tome nema ništa novo, dodavši da je Maja Sandu državljanka Rumunije, a da će se ruski mirovnjaci povući čim za to budu „sazreli uslovi”. Govoreći o Belorusiji, Putin je podsetio da je Lukašenko pokrenuo promenu ustava i naglasio da beloruski narod treba sam da reši probleme u svojoj zemlji, a da je primetno mešanje spolja. „Sve što je bačeno spolja je kao granata”, konstatovao je on.

Ruski predsednik je podsetio da se NATO širi ka ruskim granicama, SAD izlazi iz ključnih vojnih sporazuma: o raketama srednjeg i kratkog dometa, o otvorenom nebu… „Sada će države NATO-a leteti iznad Rusije i predavati informacije SAD, dok je Moskva toga lišena”, rekao je on i dodao da će se uz to bez sporazuma START-3 svetska bezbednost naći pod znakom pitanja, jer i Rusija na to mora da odgovori novim tipovima oružja. Pritom, Putin je naglasio da takve supersonične sisteme kakve ima Rusija nema niko u svetu. „Vi ste pametni ljudi. Zašto mislite da smo mi budale?”, rekao je Putin, govoreći o pretenzijama zapadnih država prema Rusiji u vojnostrateškoj sferi. On je rekao da je Rusija spremna za saradnju, ali da SAD ne žele dijalog i dodao da Rusiji ništa nije ostalo nego da napravi oružje koje će zaobići nuklearni kišobran, inače bi ruski nuklearni potencijal bio faktički poništen.

SAD radi na teoriji „munjevitog visokopreciznog udara”, tj udara po komandnim centrima. „Međutim, za sada oni ne poseduju hipersonično oružje. Kada budu, mi ćemo se pripremiti”, naveo je on i dodao da je u toku rad na najnovijim sistema naoružanja i da su „kindžal” i „peresvet” već predati vojsci. Putin je podsetio da se Rusija nalazi na šestom mestu po veličini vojnog budžeta, ali da uspeva da uradi ono što drugi ne mogu.

Ocenjujući rusko-turske odnose Putin je rekao da, iako nekad imaju različite interese od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana „on je čovek koji drži reč, muškarac”. Povodom izgradnje gasovoda „Severni tok 2” Putin je izjavio da je projekat ekonomski profitabilan za Evropu i naročito Nemačku i izrazio uverenje da će biti završeno još tih 165 kilometara. Dodao je da očekuje da će nova američka administracija poštovati „svoje partnere i saveznike i da neće insistirati da oni zanemare svoje nacionalne interese”.

Na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. Putin je odgovorio da još nije odlučio dodavši da je prerano da se govori o tome. Putin je odgovorio da se nije vakcinisao protiv virusa korona jer vakcina još nije odobrena za ljude njegovih godina, ali da će to obavezno učiniti čim postane moguće. On je dodao da svet ne treba da traži krivce u poreklu virusa nego da ujedini snage u borbi protiv njega. Tom prilikom je naglasio da je Rusija prva zemlja na svetu koje je takoreći izumela i počela da proizvodi vakcinu, da je ona bezbedna i efikasna i da je nivo zaštite od 96 do 97 odsto. Putin nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li su specijalne službe Rusije dobile nalog da otkriju kako se pojavio virus korona, rekavši da konferencija za medije nije mesto da o tome govori.

Nakon dva sata trajanja konferencije Putinov sekretar za medije Dmitrij Peskov je pozvao prisutne novinare da promene maske. Bilo je mnogo pitanja koja se odnose na unutrašnju politiku, standard građana, a jedno od neobičnih je i kako da ruski narod prestane da psuje. Putin je na to odgovorio da bi trebalo da se prisete sovjetskog filma i kada im dođe da opsuju upotrebe reč „rotkvica”.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Jasno i glasno: Dok sam ja Predsednik neće biti priznanja Kosova!

Sub dec 19 , 2020
Pritisak po pitanju izmena Dejotna, odnosno Ustava BiH, zapravo ide ka smanjenju ovlašćenja Republike Srpske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti priznanja […]
%d bloggers like this: