Jasno i glasno: Dok sam ja Predsednik neće biti priznanja Kosova!

Pritisak po pitanju izmena Dejotna, odnosno Ustava BiH, zapravo ide ka smanjenju ovlašćenja Republike Srpske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti priznanja Kosova, dok je on predsednik.

„Do aprila 2022 , kada će biti održani predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji, Beograd zasigurno neće priznati nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić za specijalnu emisiju Prve tv upitan da li isključuje mogućnost da Srbija prizna Kosovo.

„Posle toga narod odlučuje”, poručio je on, prenosi Tanjug.

Profesor političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković rekao je da se sigurno u dogledno vreme to neće desiti, ali da nikada u politici ne može da se kaže „ne”.

Predlozi za izmenu Dejtona idu na smanjenje ovlašćenja RS

Pritisak po pitanju izmena Dejotna, odnosno Ustava BiH, zapravo ide ka smanjenju ovlašćenja Republike Srpske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je izjavio večeras da je odluka o promeni ili reviziji Dejtonskog sporazuma pre svega na tri konstitutivna naroda u BiH, ističući da se o tome mora odlučivati konsenzusom, nikako uz preglasavanje.

„Za to se, po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ni Igmanska inicijativa, ne previše ni predsednik Srbije. O tome će oni odlučivati, uz konsenzus, ne sme biti preglasavanja”, rekao je Vučić na TV Prva, u emisiji u kojoj gostuje sa profesorom dr Ivom Viskovićem i direktorom Fondacije za otvoreno društvo Milanom Antonijevićem, koji su, inače, potpisali inicijativu Igmasnke inicijative za izmenu ustava BiH.

Vučić je istakao da pritisak vodi u drugom smeru, odnosno da je izraz „funkcionalna država” zapravo eufemizam za šustinsko smanjenje kompetencija i prerogativa vlasti Republike Srpske.

„Suština je da se RS oduzmu dodatna ovlašćenja, kako bi BiH bila funkcionalna država. Da nema entitetska ovlašćenja, koja je dobila u Dejtonu i za koji se srpski narod izborio”, rekao je Vučić.

Profesor Visković je primetio da BiH nije funkcionalna država kao što bi trebalo, podsetivši da se Ustavom, koji je deo Dejtonskog sporazuma, menja i sam sporazum.

Sa njim je saglasan i Antonijević, koji je ocenio da ima dosta elementa kada je reč o tome zašto je potrebno menjati okvirni deo koji se tiče Dejtona, kada je reč o funkcionisanju institucija, podsećajući da se time bavi i Igmanska inicijativa.

Srbija je vojno neutralna – neće u NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće ući u NATO pošto je vojno neutralna zemlja.

„Mislim da je to najbolja pozicija, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i svoj narod i nastavićemo da se tako ponašamo”, rekao je Vučić u emisiji na TV Prva, prenosi Tanjug.

Na isto pitanje profesor FPN Ivo Visković je rekao da u bližoj budućnosti ne vidi našu zemlju u NATO, ali smatra da će u budućnosti to zavisiti od onoga što će se dešavati u svetu.

Kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević kaže na isto pitanje da ne vidi sada Srbiju u NATO, ali da je ulazak Srbije u taj savez nešto što se može desiti u nekom doglednom periodu.

„Građanska” BiH znači da se ne pitaju konstitutivni narodi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoji pritisak mnogo zemalja i različitih političkih činilaca da se promeni ustav BiH kako bi se, kaže, uspostavilo navodno građansko društvo, a zapravo je cilj da se u BiH oduzmu ovlašćenja Republici Srpskoj, pa i Federaciji BiH, ali pre svega Srpskoj.

„Postavljam pitanje, svaki put kada kreće ta histerija iz mnogo zemalja i različitih sektora u regionu, od medijskog i nevladinog i političkih stranaka – šta je to što konkretno hoćete da promenite”, zapitao je Vučić i odgovorio da nikada ne dobija konkretan odgovor.

Predsednik Srbije ističe da je cela suština upravo u tome da se razvlaste i Federacija BiH i Republika Srpska, da bi sve bilo na centralnom nivou, pošto po popisu iz 2013. Bošnjaci su po prvi put apsolutna većina sa 51 odsto.

Oni zato, kaže, govore o građanskom društvu, po principu jedan čovek jedan glas, a jasna je većina.

Dakle, kaže Vučić, cilj je da se entiteti ne pitaju ništa, kao i da se ni konstitutivni narod ne pitaju ništa, već da bude jedan čovek jedan glas.

„U pravu su i Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju, pošto postoje na različite načine, ali kada postavite direktno pitanje šta biste tačno menjali, nećete dobiti odgovor ili ćete ga dobiti kao što ga je dala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja Dodika poredi sa Hitlerom”.

Vučić je napomenuo da niko nije reagovao na tu njenu izjavu, iako je srpski narod bio najstradalniji u Drugom svetskom ratu, prenosi Tanjug.

Vučić kaže da je najvažnije da se sačuva mir i da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH.

Srbija ima pravo da pomaže svom narodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne pravi destrukcije u BiH, ali da se Srbija suštinski promenila i osnažila, i da ima pravo da bude svoj na svome i da pomogne svom narodu u skladu sa zakonom.

O tome kakav je odnos Srbije kada je u pitanju BiH i RS, Vučić je rekao da se Srbija do sada suočavala sa tim da u politici mora samo da gubi, ali da više nije tako.

Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo ocenio je da Vučić govori o teritorijalnom integritetu, a preskače suverenitet BiH, da se sa RS razgovara o hidrocentralama na Drini, a da se preskače Sarajevo.

Vučić je rekao da očekuje da se kaže šta je destruktivno i istakao da je osam godina dao sve od sebe da ne odgovara na klevete, kao što su one da je ubijao po Sarajevu, ili da je izmislio napad u Srebrenici..

„Ćutao sam i pružao ruku, jer BiH mora da bude najbolji partner Srbiji i odnosi sa Srbijom moraju da budu dobri”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Dodaje da ni pozicija Bošnjaka nije lagodna, kao i da su oni jedini stradali više od Srba.

„Moramo da pokažemo pijetet i da razumemo zašto su nezadovoljni i šta očekuju, na delima sam se trudio da razvijamo najbolje odnose”, rekao je Vučić i podsetio da je predlagao izgradnju puteva i pruga, ne samo sa RS, već kroz BiH, da bi se narodi spajali, jer moraju da žive zajedno.

Odgovorio je i da govori o teritorijalnom integritetu, a ne suverenitetu BIH, jer je suverenitet podeljen na dva entiteta, i na odnos centralnih vlasti sa dva entiteta, i da u tome nema zlih namera.

Kada je u pitanju energetski dogovor sa RS napominje da se nije ušlo u one projekte koji su Drina-Drina, sa BiH, već gde se ta reka nalazi na teritoriji RS.

Napominje da je u Sarajevo išao skoro isto toliko puta kao i u Banjaluku i da o tome vodi računa.

Povodom ocene profesora Ive Viskovića da se u delu javnosti i elite Srbije stvara utisak i da postoji ideja o tome da je Republika Srpska kompenzacija za Kosovo, Vučić se saglasio da ima toga.

Predsednik je ukazao da gleda na strateške stvari, a to je da su se stvari u Srbiji nepovratno izmenile i da je Srbija od zemlje gubitnika danas broj jedan po rastu, po borbi protiv korone…

Vučić: Plašim se „uvijenih stvari” za BiH i zalaganja SDA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši stvari koje su lepo upakovane, s mašnicom, po pitanju BiH, kao i onoga za šta se javno zalaže SDA.

„SDA je ozbiljna, najveća i najmoćnija politička partija u BiH, oni su održali svoj kongres i doneli rezoluciju o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu i rekli da BiH vide kao podeljenu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlasti, ali organizovanu na državnom, regionalnom i lokalnom nivou vlasti”, rekao je Vučić na TV Prva.

SDA se zalaže da regionalni nivo vlasti čini pet ili više multietničkih regija, ali tu nema dva entiteta, niti Republike Srpske, naglasio je Vučić.

„Šta se sve kuva i šta se iza brega valja… jer niko ne govori precizno o čemu se radi, već je sve upakovano u lepu kutiju sa šarenom mašnicom – napravićemo divnu i funkcionalnu državu, a to podrazumeva otimanje nadležnosti Republike Srpske”, istakao je predsednik Srbije.

Na način, dodaje, da Srpska više nema smisla za svoje postojanje i da bi to onda bila ta funkcionalna država.

„SDA navodi za Grad Sarajevo – zalagaćemo se da administrativno područje grada Sarajevo obuhvata celokupnu teritoriju predratnog Sarajeva sa najmanje 10 opština u okviru šire regije. To znači da više ne bi postojalo kompletno Istočno Sarajevo, Lakovica, Pale i druge srpske opštine. I to je javno zalaganje najveće partije u BiH”.

Vučić navodi da je to postavljao pitanje svima u svetu koji se igraju sa tim, kao i Angelu Merkel dva puta i rekao im da se plaši tih uvijenih stvari i šta to sve zapravo znači.

Znam da je to eufemizam za uzimanje ovlašćenja Srpskoj, dodao je Vučić.

Zbog Kosova smo u „šahovskoj iznudici”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je teško praviti spoljno političke taktike i strategije, kada je zemlja u političkoj iznudici, kao što je Srbija po pitanju KiM, jer nema nikoga na Zapadu ko misli da Kosovo nije nezavisno.

On je tako odgovorio na primedbe Ive Viskovića i Milana Antonijevića da Srbija nema strategiju spoljne politike, što smatraju nedostatkom, ali predsednik je istakao se ne mogu postaviti jasne spoljnopolitičke smernice, jer je reč o borbi oko dela teritorije, u skladu sa Ustavom Srbije.

„Šta da napišemo? Da je KiM nezavisno? Zato je i biće nejasna pozicija zemlje dok se razgovori ne završe. Da je postavimo drugačije, a da ne spominjemo Kosovo, rekli bi da je neodgovorna, neiskrena i da ne odgovara realnosti”, rekao je Vučić.

Profesor Visković je ocenio da će se posle promene vlasti u SAD intenzivirati aktivnosti po pitanju KiM, jer dolazi „ekipa” koja je, podseća, imala iskustva sa nama i problemima na Balkanu.

U tom smislu, dodaje, realno je očekivati da će nova administracija biti aktivnija od Trampove, odnosno da će tražiti i vršiti pritisak da se do rešenja brže dođe.

On je ukazao da na Zapadu gube strpljenje, prenoseći da mu je Angela Merkel rekla da se na Balkanu sve dešava „brzinom puža”, što znači da je sve ovo za Zapad, opterećen svojim problemima, gubljenje novca i vremena.

„Treba biti aktivan. Razgovarati sa njima, objašnjavati naše stavove i interese. Potrebno je da se traži dijalog u svakoj prilici, čak i kada kažu nešto što nama ne ide u prilog”, rekao je Visković.

Na pitanja šta bi, s obzirom na višedecenijsko iskustvo, smatrali pogrešnim potezom u spoljnoj politici, Visković je rekao da je Srbija u nekoliko navrata bila dovedena u tešku situaciju, da odlučuje da li nešto učiniti ili ne.

„Uključujući Vašingtonski sporazum, u kojem je bilo dobrih, ali i vrlo loših delova za nas. Ali, teško je bilo, trebalo je imati petlju da se okreneš i ne potpišeš”, rekao je Visković.

On je rekao da se nalazimo u „šahovskoj iznudici” i da ne bi voleo da je u cipelama predsednika, koji se bavi spoljnom politikom, jer kada neko dođe na vlast kao aktuelni predsednik, u potpunosti snosi odgovornost.

Primetio je i da je od 2000. godine do danas, doneto više od 100 strategija, iz različitih oblasti, ali ne i o spoljnoj politici.

Vučić je odgovorio da je u najvećem delu saglasan sa profesorom.

„U šahovskoj smo iznudici, u teškoj situaciji, a jedan deo ljudi to ne razume. Niko na Zapadu ne misli da Kosovo nije nezavisno. Sebe lažemo ako mislimo da možemo nekoga na Zapadu da uveravamo u drugačije”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsednik je poručio da nam ostaje da se borimo, ali da to neće promeniti mišljenje Vašingtona, ko god da je na vlasti, kao ni u odnosu Berlina, jer su, kaže, EU, pre svega Berlin, a zatim i Pariz.

Dodao je da je tačno da oni gubi strpljenje, jer Srbija dugo odoleva, odugovlači, ali i da se nada ćemo sledeće godine, ipak, pričati isto što i sada, da je Srbija najbolja u Evropi po stopi rasta i da smo u iznudici.

„Kada ste u iznudici, a sudija vam preti diskvalfikacijom, ne možete da pravite strategiju i i taktiku. Gledate kako ćete da stavite kralja iza pešaka, da imate neko prazno polje. Bez figura na tabli, ne možete da izvučete pobedu”, primetio je Vučić.

Antonijević je rekao da je „partija koja se igra” samo kupovina vremena, što nikome ne odgovara.

„Bolje je iskreno govoriti o pitanju KiM”, smatra Antonijević i dodaje da se sada neke stvari dešavaju, po pitanju energetskog sistema.

Na Vučićevo pitanje šta zamera po tom pitanju, Antonijević je odgovorio: „Ništa”.

I Antonijević je zamerio nepostojanje strategije spoljne politike kao jednog dokumenta koji bi obuhvatio sve pravce razvoja, kao i sve perspektive, i služio, kao zemlji, u razgovoru sa drugima, da pokažemo ozbiljnost.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Majkl Pens probio led! Vakcinisao se pred TV kamerama!

Sub dec 19 , 2020
Pentagon je naložio da skoro 50 najviših starešina primi vakcinu protiv kovid 19 u narednim nedeljama da bi pokazali da su vakcine bezbedne i efikasne VAŠINGTON – Potpredsednik SAD Majkl Pens […]
%d bloggers like this: