Putin: Vakcinacija treba da bude dobrovoljna

Putin: Vakcinacija treba da bude dobrovoljna

Moskva — Vakcinacija protiv gripa treba da bude dobrovoljna, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

Screenshot

On je dodao da je potrebno kompetentno informisati ljude o važnosti vakcinacije i učiniti proces što je moguće lakšim,

“Da li se vakcinisati protiv gripa ili ne lični je izbor svakog čoveka, ali to je takođe i ogromna odgovornost svake osobe za sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih, posebno roditelja za zdravlje svoje dece”, rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u Rusiji.

“Naravno, princip dobrovoljnosti se mora strogo poštovati”, naglasio je on.

Predsednik je naveo da je potrebno informisati ljude o važnosti vakcinacije protiv gripa i virusnih respiratornih infekcija, govoriti kada i u kojoj zdravstvenoj ustanovi se ona može besplatno obaviti, po mogućnosti bez čekanja u redu.

Ruski lider rekao je da je najvažnije zaštititi život i zdravlje državljana Rusije i da vlasti moraju da polaze od te logike.

Ključni zahtevi za vakcinu protiv virusa korona su njena dokazana efikasnost i bezbednost, poverenje u nju mora biti apsolutno, naglasio je ruski predsednik.

“Zbog toga se mora postupati veoma pažljivo, poštujući sve zahteve i pravila u ovoj oblasti. Poverenje u vakcinu mora biti apsolutno”, precizirao je Putin i dodao da će se upravo odatle polaziti kada se budu donosile dalje odluke o vakcinaciji protiv virusa korona.

U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Pročitajte još:

Trifunović: Đilas se dogovara sa Vučićem? Svi iz SzS su nečasni i pokvareni stočari!

B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Dodik: Prisustvo Srbina na proslavi "Oluje" daje legitimitet zločinu

pet jul 31 , 2020
Dodik: Prisustvo Srbina na proslavi “Oluje” daje legitimitet zločinu Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je neprihvatljivo da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, ocenjujući […]