Predsednik Brazila optužio Dikaprija za podmetanje požara u Amazoniji

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro optužio je glumca Leonarda Dikaprija da je dao novac za podmetanje požara u Amazoniji. Bolsonaro je i ranije optuživao svoje protivnike i nevladine organizacije za podmetanje požara u prašumi.

Аутор: Georges Biard, CC BY-SA 3.0, Веза

Bolsonaro je Dikaprija optužio tokom brifinga u predsedničkoj rezidenciji u petak. “Ovaj Leonardo Dikaprio je kul tip, zar ne? Daje pare da Amazonija bukne”, kazao je predsednik.

Prema Bolsonarovim rečima, iza cele zavere stoji Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), koji je, kako kaže podmetnuo požar u šumi, napravio fotografije i videe, odnosno za njih su to uradili vatrogasci, a potom pokrenuo kampanju protiv Brazila i kontaktirao Leonarda Dikaprija, koji je donirao novac.

“Deo tog novca otišao je ljudima koji su podmetnuli požare. Leodardo Dikaprio, ti potpiruješ požare u Amazoniji, to neće tako moći”, kazao je predsednik Brazila.

Od kada su izbili požari u amazonskoj prašumi više ljudi je uhapšeno na osnovu neproverenih tvrdnji da su požari podmetnuti kako bi se sakupio novac iz raznih fondova.

Sam Dikaprio, koji je donirao pet miliona dolara za Amazoniju, negirao je optužbe brazilskog predsednika.

WWF je saopštio da nije primio donacije od Dikaprija, čija se dondacija bavi projektima za zaštitu životne sredine.

Nedavno su četiri volontera vatrogasca iz severne brazilske države Para uhapšena zbog navodnog podmetanja požara, kako bi se NVO podstakle da sakupljaju donacije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava, NVO i kritičari Bolsonara tvrde da je proces protiv vatrogasaca politički motivisan, a da mu je cilj da zastraši grupe za zaštitu životne sredine.

Požari koji su u avgustu buknuli u Amazoniji izazvali su globalnu zabrinutost za “pluća planete”.

Izvor: N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Raspušteni Gradski odbor DS Beograd i Demokratska omladina. Deo članova napustio sednicu

Sub nov 30 , 2019
Izvršni odbor Demokratske stranke doneo je danas odluku o raspuštanju Gradskog odbora Beograd i Demokratske omladine, saopšteno je iz DS. „Razlog za ovu političku odluku je neaktivnost gradskog odbora, kao […]
%d bloggers like this: