Spomen ploča Alojzija Stepinca postavljena u Jerusalimu

Spomen ploča Alojzija Stepinca postavljena u Jerusalimu

Beograd — Spomen ploči Alojziju Stepincu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu, izjavio je šef jerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof.

Zurof je dodao da će učiniti sve što može da sporna spomen ploča bude što pre bude uklonjena.

On je to rekao za današnji Kurir, a povodom postavljanja memorijalne ploče zagrebačkom nadbiskupu u vreme NDH u centru Jerusalima.

Zurof je izjavio da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, poslednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gde je razapet na krst.

“To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mesta nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što pre bude skinuta”, rekao je Zurof.

Stepinac je bio zagrebački nadbiskup za vreme NDH, koji nije učinio ništa da spreči usrtaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj, navodi list.

Memorijalna ploča Stepincu postavljena je još 27. aprila ove godine na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije (HMD), čiji je zaštitnik bio Stepinac, a povod za postavljanje je bilo prvo hodočašće u Svetu zemlju od 23. do 30. aprila.

Izvor: B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Kako funkcioniše Vučićeva armija plaćenika - botova

ned avg 11 , 2019
Kako funkcioniše Vučićeva armija plaćenika – botova Portal Južne vesti je objavio tekst i video intervju sa čovekom, koji se predstavio kao bivši SNS bot. Čovek otkriva na koji način […]
Kako funkcioniše Vučićeva armija plaćenika - botova

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds