Boris Džonson poručio članovima svoje partije:”Uživajte u slavlju!”; Konzervativci 368 mandata, laburisti 191

Boris Džonson poručio članovima svoje partije:”Uživajte u slavlju!”; Konzervativci 368 mandata, laburisti 191

Prema prvim rezultiatima izlaznih anketa, Konzervativna partija osvojila je većinu mesta u parlamentu.

Boris Džonson poručio članovima svoje partije:"Uživajte u slavlju!"; Konzervativci 368 mandata, laburisti 191
Foto: Twitter

Kako prenosi BBC, partija Borisa Džonsona imaće 368 mandata, dok bi Laburistička partija Džeremija Korbina mogla da osvoji 191 mandat.

Birališta su zatvorena u 22 časa po lokalnom vremenu, a prvi zvanični rezultati očekuju se u narednih sedam sati.

Osim konzervativaca i laburista, u parlamentu koji broji 650 mesta, naći će se i Škotska nacionalna stranka sa 55 mandata kao i Liberalne demokrate sa 13.

Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka “Plaid Kemri” će izgubiti jedno mesto od ukupno tri, ukazuje istraživanje.

Ukoliko se potvrde rezultati izlaznih anketa, to će biti najveća pobeda za Torijevce na parlamentarnim izborima od uspeha Margaret Tačer 1979. godine.

Ukoliko se time pokaže kao istorijska, ta pobeda će Džonsonu dati odrešene ruke da sprovede izlazak Velike Britanije iz EU krajem januara, na zadovoljstvo 52 odsto Britanaca koji su za to glasali na referendumu 2016. godine.

Boris Džonson poručio članovima svoje partije:”Uživajte u slavlju!”; Konzervativci 368 mandata, laburisti 191

Na poslednjih pet nacionalnih izbora, samo je jedna izlazna anketa predvidela je pogrešan rezultat – 2015. godine kada se činilo da će Britanija dobiti “obešeni parlament” odnosno manjinsku ili koalicionu vladu, a u stvari su tada konzervativci osvojili većinu, dobivši 14 mesta više nego što su predvidjanja pokazala.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da “uživaju u slavlju” nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

“Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju” napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući “Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas”.

Izvor: B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Amfilohije najavio ‘bratsku večeru pomirenja’ predstavnika svih stranaka

pet dec 13 , 2019
Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije kazao je da će „na jednu bratsku večeru pomirenja“ pozvati predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori – bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci […]