Da li MI5 ima dozvolu za ubijanje?

Da li MI5 ima dozvolu za ubijanje?

Britanska služba bezbednosti MI5 već decenijama nelegalno dozvoljava svojim agentima da čine teška krivična dela, uključujući ubistva, otmice i mučenja, saopšteno je na britanskom sudu.

Četiri organizacije za zaštitu ljudskih prava pokrenule su postupak protiv britanske vlade zbog politike za koju tvrde da “namerno dozvoljava agentima MI5 da učestvuju u kriminalu” i efikasno im “pruža imunitet od krivičnog gonjenja”.

Grupe tvrde da takva politika postoji najmanje od devedesetih godina prošlog veka i da je decenijama bila u tajnosti. Sada traže od suda da takvu politiku proglasi nezakonitom i zabrani dalje nezakonito ponašanje.

Pokretači postupka su na saslušanju istakli da je špijunima MI5 dozvoljeno kriminalno ponašanje u razne svrhe, uključujući svrhe nacionalne nezbednosti i održavanja ekonomske dobrobiti Velike Britanije.

Da li MI5 ima dozvolu za ubijanje?

U tužbi se navodi da su agenti pod direktivom MI5 činili krivična dela koja su dovela do ozbiljnih kršenja osnovnih prava, navodeći brojna ubistva proteklih decenija koja su uključivala tajnu vezu sa državom. Navodi se da je vlada odbila da potvrdi da takva krivična dela u skladu sa njenom politikom ne mogu da budu sankcionisana.

Predstavnik vlade Džejms Idi rekao je da je nemoguće da MI5 deluje bez agenata koji štite javnost od trenutnih pretnji, pre svega terorističkih napada.

– S obzirom na tipove osoba sa kojima imaju posla, oni moraju da se ponašaju na određeni način i da učestvuju u određenim aktivnostima – rekao je on i tvrdio da im Služba ne daje imunitet od krivične odgovornosti.

Izvor: Blic

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Predsednik je bolestan ne od petka; boluje on dugo i to je uglavnom poznata stvar

uto nov 19 , 2019
Predsednik je bolestan ne od petka; boluje on dugo i to je uglavnom poznata stvar Bolesni predsednik Dobra vest je da su lekari VMA spasli jedan ljudski život. Građanin A. […]