Slučaj “Reket” izaziva reakcije u Evropi

Slučaj “Reket” izaziva reakcije u Evropi

Nemačka političarka i predsednica žena Evropske narodne partije Doris Pak oglasila se povodom slučaja “Reket” u Severnoj Makedoniji.

Predsednica žena Evropske narodne partije je povodom slučaja “Reket” u Severnoj Makedoniji i iznudi novca u kome se pominje ime šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve, upitala je na Tviteru zašto ne reaguje Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), prenosi makedonski portal Plusinfo.

“Građani mi pišu i zovu me. Rešenje spora oko imena ne može da bude razlog za zatvaranje očiju pred kriminalnom realnošću”, napisala je Pak, dodajući da se i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pominje u trećem nastavka snimaka koji je objavljen na portalu italijanskog lista „La Verita“.

U slučaju „Reket“ optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 da je iznudio od skopskog biznismena Jordana Kamčeva više od milion evra za ukidanje mere pritvora.

Slučaj “Reket” izaziva reakcije u Evropi

Inače, oslobađanje Kamčeva iz pritvora morala je da odobri upravo šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva čiji se glas takođe čuje o objavljenim razgovorima u „La Verita“ koja u telefonskom razgovoru kaže Kamčevu „da ne brine“ i „da će biti sve u redu“.

Novinar „La Verita“ Laris Gajser, takođe, izrazio čuđenje što do sada nisu reagovali odlazeća šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i odlazeći predsednik Evropske komisije Zzan Klod Junker koji su, kako navodi Gajser, „toliko snažno insistirali za specijalnog tužioca“.

Generalni sekretar opozicione albanske stranke u Severnoj Makedoniji Alijansa za Albance i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari na Fejsbuku je napisao da ova vlada više nema nikakav kredibilitet.

https://www.instagram.com/p/BmBWNVqAljr/?utm_source=ig_embed

„Makar na kraju da naprave jedan racionalan korak, što pre da kreiraju ekspertsku (tehničku) vladu i da organizuju prevremene parlamentarne izbore“, napisao je Taravari i dodao da ne veruje da će Severna Makedonija dobiti datum za pregovore sa EU sa ovom vladom.

Izvor: B92

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Tepić: Bler je doveo Vučiću ljude optužene za tešku korupciju u svojim državama

Pon avg 12 , 2019
Tepić: Bler je doveo Vučiću ljude optužene za tešku korupciju u svojim državama Potpredsednica Stranke Slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da “lanac najviših zvaničnika koji su […]
Tepić: Bler je doveo Vučiću ljude optužene za tešku korupciju u svojim državama
%d bloggers like this: