Slovenija otvorila vrata za radnike iz Srbije

U parlamentu Slovenije ratifikovan je sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u toj zemlji, o kojem su se prošle godine dogovorili premijeri dve zemlje.

Radnici iz Srbije bi ubuduće trebalo po olakšanom postupku da nalaze zaposlenje u Sloveniji.

Zaštitnici prava radnika u toj zemlji, međutim, upozoravaju na diskriminatornu odredbu zakona prema kojoj radnik mora ostati prvih 12 meseci u radnom odnosu kod istog poslodavca.

Prema formalnoj proceduri, poslodavac iz Slovenije obaveštava biro za rad da su mu potrebni radnici određenog profila. Ukoliko slovenački biro konstatuje da nema raspoloživih domaćih radnika, šalje upit srodnoj organizaciji u Srbiji.

U takvim slučajevima, radnici iz Srbije vrlo brzo dobijaju dozvolu za rad na godinu dana. Uslov je da su nezaposleni i da su bili prijavljeni na biro bar jedan dan.

U praksi to, međutim, drugačije funkcioniše. Poslodavac na nekom od portala za zapošljavanje oglasi potrebu za radnicima. Radnici iz Srbije potom sami uspostavljaju kontakt sa potencijalnim poslodavcima i čekaju da biro rada pošalje zahtev na koji bi i formalno odgovorili.

Do sada je Slovenija ovakav sporazum imala sa Bosnom i Hercegovinom. Procenjuje se da je tim putem oko 50.000 radnika iz BiH našlo posao u Sloveniji.

Ceo poduhvat se smatra prilično uspešnim, ali je bilo i negativnih primera.

Radnički savetnik Goran Lukić kaže da je najveći problem kod Sporazuma o zapošljavanju između Slovenije i Srbije član koji predviđa da radnik prve godine mora da bude kod istog poslodavca.

„To znači da je vezan za tog poslodavca, što je plodno tle za iskorišćavanje radnika. Dešavalo se da su poslodavci, znajući da radnici moraju da budu kod njih jednu godinu, to iskorišćavali i bilo je radnika koji su mesečno radili po 250-300 sati“, navodi Lukić.

Pojedini poslodaci su, da bi radnicima dozvolili da odu, tražili određene svote novca – nekad 500, a nekad i više od 1.000 evra.

Najvažnije je da radnici ne upadaju u zamku i da ne potpisuju nikakav dokument pre nego što ga dobro prouče. „Prvo neka ga pročitaju. Ako ne razumeju, neka ga ne potpisuju i neka nas pozovu“, poručuje Lukić.

Spisak traženih zanimanja je veoma raznolik. U poslednje vreme izuzetno su traženi radnici u ugostiteljstvu i u građevinskom sektoru. Tradicionalno postoji tražnja za lekarima, vozačima, ali i za radnicima u sektoru obrazovanja.

Izvor: RTS

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice

Sub jun 1 , 2019
Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice Rusija je saopštila da odnos Kosova prema ruskom državljaninu, pripadniku Unmika, Mihailu Krasnoščekovu, predstavlja demonstraciju nadmenog stava Prištine prema UN i […]
Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice