U Srbiji nikad manje stanovnika nego danas i najmanje rođene dece od početka 20. veka

Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva.

U Srbiji nikada nije živelo manje stanovnika nego danas, a podaci pokazuju i to da oni nikad nisu bili stariji, pošto je prosečna starost stanovništva 43 godine, navodi RTS.

Prenosi da trenutno na svetu živi 705 miliona ljudi starijih od 65 godina i oko 680 miliona dece do četiri godine života, a istraživanje UN pokazalo je da se životni vek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno dece.

– Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva. Što se tiče podataka iz 2017. recimo, udeo populacije stare 65 i više godina u Srbiji je bio 19,63 odsto i za cela dva procentna poena je povećan u odnosu na podatak iz 2011. – rekla je Sanja Jankelić iz sektora za statistiku.

Navodi se da, kada su brojke iz porodilišta u pitanju, u Srbiji su prošle godine rođene 64.894 bebe – samo 160 više nego pre tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka 20. veka.

– Sva očekivanja demografske projekcije o kretanju stanovništva govore da će se ovaj trend starenja stanovništva nastaviti, odnosno da očekujemo i dalje kontinuirani porast udela starih od 65 i više godina – dodaje Jankelićeva.

Ona ističe da demografsko starenje stanovništva ima čitav niz društveno ekonomskih implikacija, pre svega kontinuirani porast broja penzionera.

RTS navodi da Italija, Nemačka i Grčka vode istu bitku. Prosečna starost u ovim zemljama je 45, odnosno 46 godina. Dobar primer mogle bi da budu Irska i Island koje imaju veći udeo mlađih do 15 godina, ali i Turska gde je prosečna starost 31 godina.

Izvor: Vesti online

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Timoti Les: Priština će ujedinjenjem sa Albanijom „pozajmiti” nezavisnost, Srbija će pripojiti sever Kosova.

Pon maj 27 , 2019
Timoti Les: Priština će ujedinjenjem sa Albanijom „pozajmiti” nezavisnost, Srbija će pripojiti sever Kosova. LONDON – Istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta i bivši diplomata na Balkanu Timoti Les veruje da […]
%d bloggers like this: