Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit
Screenshot
BANJALUKA, SARAJEVO – “Goodbye BiH, welcome RS-exit”, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na početku obraćanja na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je parlament RS ključno mesto svih odluka i da samo ona može da govori u ime naroda.

“Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, te da su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom, prenosi RTRS.

Dodao je da je njihovo uverenje da će stranci spasiti BiH – naivno, te da Srpska nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima.

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit
Screenshot

Dodik je rekao i da je današnja posebna sednica sazvana jer je srpski narod prevaren.

“Pokušavaju nas napraviti manje vrednim, računajući da samo oni znaju šta je za nas dobro. Sve o Ustavnom sudu je već rečeno. Ovaj put je taj sud otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada”, naveo je Dodik.

Kako je ocenio, mnogi sa Zapada misle da Srpska nije sposobna i spremna da brine sama o sebi.

Dodik je zahvalio liderima svih političkih partija na predanom radu i spremnosti da prevaziđu netrpeljivposti u odbrani interesa Srpske.

“Za 60 dana se vidimo, vjerujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao”, rekao je Dodik.

Džaferović: Ovo što rade predstavnici RS put destabilizacije

Ovo što rade politički predstavnici Republike Srpske put je ka destabilizaciji, ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira, izjavio je danas novinarima u Sarajevu član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Prema njegovim rečima, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionisati, pa je naglasio da se to neće nikada prihvatiti.

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit
Pixabay

Komentarišući zaključke koji su predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH, Džaferović je naglasio da RS i njeni zvaničnici imaju veliki interes da se ostane pri strogom pridržavanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne naprave ni jedan potez kojim bi se on ugrozio, prenosi sarajevski portal Klix.

“Republika Srpska nastala je Dejtonskim mirovnim sporazumom bez obzira na počinjeni genocid, masovne zločine, etničko čišćenje na području tog bosanskohercegovačkog entiteta i to kako bi se uspostavio mir i dala šansa državi da se reintegriše u miru. Kao teški dejtonski kompromis nastao je entitet Republika Srpska”, smatra Džaferović.

Prodaje se sajt Novinar.rs!

Međutim, kako kaže, politički predstavnici tog entiteta idu u potpuno obrnutom smeru, zbog čega ih poziva da to ne rade i da strogo poštuju Dejtonski mirovni sporazum i obaveze koje iz njega proizilaze.

Prema njegovim rečima, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionirati te je Džaferović najavio da se to neće nikada prihvatiti.

“Radi se o ozbiljnoj situaciji i mi je kao takvu vidimo. Ne vidimo je kao samo običnu politizaciju, mada i toga ima, ali u pitanju su ozbiljne stvari jer se njima prijeti teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH, te ćemo preduzeti sve što treba kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, rekao je Džaferović.

SDA: Vučić da spreči RS u “destruktivnim aktivnostima”

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit
Screenshot/ N1

Bošnjačka SDA Bakira Izetbegovića optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pogrešno tumači Dejtonski sporazum i smatra da je dužan da spreči Republiku Srpsku u, kako navode, destruktivnim aktivnostima.

SDA, u saopštenju koje je objavio sarajevski portal Kliks, srpskog predsednika optužuje da se komentarišući odluke Ustavnog suda BiH “meša u unutrašnja pitanja te države”.

Vučiću se zamera što, kako kažu, sudije Bošnjake zove “muslimanima” i to, tvrde, čini “u želji da bošnjački narod svrsta na versku grupu”.

Ocenjuju da predsednik Vučić to radi, kako navode, “verovatno računajući da će njegov narativ imati odjeka u islamofobičnim krugovima u Evropi”.

Tvrde i da je neistina da “Bošnjaci i stranci preglasavaju Srbe i Hrvate”.

Tanjug

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Državni sekretar SAD: Suverenitet i nezavisnost Kosova ključni za stabilnost regiona

Pon feb 17 , 2020
Državni sekretar SAD: Suverenitet i nezavisnost Kosova ključni za stabilnost regiona Državni sekretar SAD Majk Pompeo čestitao je Kosovu Dan nezavisnosti, ocenivši da kosovski suverenitet i nezavisnost ostaju ključni za […]