Dodik: BiH ne mora biti, ali Srpske mora

Dodik: BiH ne mora biti, ali Srpske mora

Dodik: BiH ne mora biti, ali Srpske mora
Screenshot/ N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je će Republika Srpska istrajati na politici vojne neutralnosti.

RS će istrajati bez obzira na to što su bošnjačka i hrvatska strana za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i nastaviće da objašnjava zašto ta zemlja ne treba da bude članica Alijanse.

U intervjuu za RTS, on je rekao da nije poveo zemlju u NATO i da usvojeni Program reformi ne prejudicira članstvo BiH te da ne može da posluži kao osnova za integraciju u Alijansu.

Za svako novo kretanje prema NATO-u, biće potrebna nova odluka Predsedništva BiH i Parlamentarne skupštine, rekao je Dodik.

Dodik: BiH ne mora biti, ali Srpske mora

Dodik: BiH ne mora biti, ali Srpske mora
Screenshot

On je ocenio i da odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može da bude Dan RS predstavlja veliku nepravdu prema RS, ali i njenom narodu.

“Sud BiH pokušava da sudi istorijskim činjenicama. Srpska je proglašena u miru, nikakvih ratnih dešavanja nije bilo. Uvek je sporno kada su u pitanju Srbi. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvatamo”, rekao je Dodik i dodao da “tu priču gura” deo međunarodne zajednice.

On je rekao da je Republika Srpska u svakom obliku država koja ima sve osim stolice u Ujedinjenim nacijama – budžet, policiju i narod koji je za RS.

Ponovio je da BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je istorijska činjenica.

Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma uveden je visoki predstavnik, a Savet bezbednosti UN nije mu dao nikakva ovlašćena, pa ni bonska.

“I kako danas mi da prihvatimo Valentina Incka, ili nekog drugoga. U Predsedništvu BiH se borim za interese Srpske. BiH ne mora biti, ali Srpske mora, i sa takvim stavom idem u Sarajevo”, rekao je Dodik.

Tanjug

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Medvedev podneo ostavku!

Sre jan 15 , 2020
Premijer Dmitrij Medvedev i cela ruska vlada podneli su ostavku, nekoliko sati nakon što je predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju parlamentu predložio ustavne promene koje bi mogle da produže […]