Albanija će se povući iz balkanskog „mini Šengena“, ako Priština ne bude uključena

Albanija će se povući iz balkanskog „mini Šengena“, ako Priština ne bude uključena u tu saradnju, kaže albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj.

Foto: Predsedništvo Srbije

– Premijer Rama imao je suštinski uslov, koji neće biti predmet pregovora, a to je da ukoliko Kosovo bude isključeno iz te saradnje, Albanija se odmah povlači – rekao je Cakaj u intervjuu za KTV.

On je, kako navodi Koha ditore, naglasio da je „Kosovo crvena linija za Albaniju u odnosima sa Zapadnim Balkanom“, prenosi Kosovo onlajn.

Cakaj je dodao da je princip Albanije da „ni pod kojim uslovima ne treba donositi odluke o olakšicama bez uključivanja Kosova“. Cakaj je smatra i da bi termin „mini-Šengen“ trebalo da se promeni.

– To je bio trilateralni sastanak Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva, nakon prethodnih sastanaka. Uskoro se očekuje da imamo sastanke sa Crnom Gorom i Hrvatskom, sa Hrvatskom i Kosovom i tako dalje. To neće biti trilateralna inicijativa – tvrdi Cakaj i dodaje da su Priština, Podgorica i Sarajevo pozvani da se pridruženi inicijativi.

Izvor: Vesti online

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Moskva: Vašington je izdao Kurde u Siriji

sri okt 23 , 2019
Moskva: Vašington je izdao Kurde u Siriji „Vašington koji je poslednjih nekoliko godina bio najbliži saveznik Kurda, napustio ih je i ostavio na granici, prisilivši ih na borbu sa Turcima“, […]