Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj

Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da je za problem Kosova potrebno trajno rešenje koje mora da bude postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.

Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj
Aleksandar Vučić

On je dodao da nerešeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj i u Srbijii i u regionu.

“Počeli smo da se borimo za trajno rešenje i očekujemo da svet shvati naše pozicije i argumente i da ne podrzava suprotnu stranu kao što su činili od 1999. do 2008. godine”, rekao je Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je dodao da je put ka rešenju usporen zbog “tenzija i unilateralnih poteza Prištine koji čine sve da bude teže”.

“Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine izgubili smo oko 350 miliona evra do avgusta ove godine”, rekao je on i dodao da je Srbija “umereno i odgovorno odgovarala” i nije uvela kontramere.

“Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku iz tog razloga se nigde ne krijemo”, dodao je on.

Vučić je u Ujedinjenim nacijama naveo da Srbija ima sve bolje odnose sa SAD, ali da teži poboljšanju odnosa sa državama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj

On je pomenuo i razgovor sa premijerima Severne Makedonije i Albanije sa kojima je planirano osnivanje zajedničkog tržišta. Naveo je da to zajedničko tržište nije zamena za Evropsku uniju i da niko ne treba da se plaši nove Jugoslavije, već da ono predstavlja “izražavanje naše brige za nas dok ne završimo evrointegracije”.Danas je situacija u svetu teža nego 2016.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na zasedanju Genralne skupštine UN u Njujorku da je 2016. godine kada je prethodni put govorio u UN, situacija u svetu bila teška, a da je sada još teža.Kako je Vučić rekao, predstavnici zemalja sveta su u Njujorku da bi saslušali uticajne “velike sile”.

On je kazao je da je Srbija mnogo pretrpela – “pretrpeli smo Jasenovac, a danas smo na putu da budemo deo Evropske unije”.

Vučić je rekao da je poboljšan kreditni rejting Srbije, kao i da je, prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2,5 odsto.

“Pred nama je težak rad kako bismo našu državu približili zemljama zapada”, istakao je on.Vučić o svom govoru u UN: Više aplauza od afričkih i azijskih zemalja, nego od srpske delegacijePredsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Njujorku, izjavio da je posle svog govora u Skupštini UN dobio više aplauza od afričkih i azijskih zemalja, nego od srpske delegacije.

“To je tako jer su ljudi željni da čuju glas hrabraosti”, ocenio je Vučić svoj govor u UN.

Kazao je da je nužno da zemlje Balkana sarađuju i da je o tome razgovarao s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom.

Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj
Aleksandar Vučić

“Moramo da ‘guramo’ zajedno, hajde da se udružimo i da ekonomski rast povećamo za 0,3 odsto, a ne da se utrkujemo ko će više da se dodvori velikim silama zarad rasta od 0,1 odsto”, rekao je Vučić.

Ocenio je da je bitno da se čuje glas Srbije, da se pokaže da “imamo pravo da razmišljamo o svojoj zemlji”.

Vučić je kazao da kada Srbija želi da kupi oružje “neki Amerikanci” pitaju za šta joj je potrebno,  ali, kako je rekao, “mi smo suverena država, ako pogazimo međunarodno pravo onda nam recite”.

Rekao je da se u Njujorku sastao i s novim sekretarom SAD za nacionalnu bezbednost, Robertom O’Brajenom, ali nije hteo da iznese o čemu su razgovarali jer je sastanak bio “po pravilima ‘Četam hausa’ “.

Srbija neće ostati ‘bez upliva stranih sila’, a treba videti šta može sama da rešavaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle današnjeg govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) izjavio u Njujorku da “svet pripada slobodnim suverenim i nezavisnim zemljama”, a govorio je i o uticaju stranih sila.

Vučić je novinarima iz Srbije kazao da mu je dvoje afričkih ministara prišlo posle govora da bi mu čestitali i rekli da će “gledati da razgovaraju o Kosovu”.

“Mislim da smo poslali jasnu poruku i ideju, a to je da svet pripada slobodnim suverenim nezavisnim zemljama”, ocenio je Vučić i dodao da će Srbija sarađivati sa svim zemljama.

On je kazao da Srbija “neće plaćati tri puta skuplji gas da bi se nekoj zemlji dodvoravala” i pdosetio da Srbija sarađuje i s Rusijom, i s Kinom što je ocenio kao “politiku pragmatizma i slobodarstva”.

Vučić je procenio da Srbija nikada neće ostati “bez upliva stranih sila”, ali da treba videti šta može sama da rešava.

On je rekao da u svom govoru nije koristio priliku da vređa bilo koga i da je govorio o poltici kompromisa, i kada se radi o Kosovu.

Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj

Predsednik je naveo da je delegacija Srbije tokom tri dana u Njujorku razgovarala s predstavnicima više od 100 država.

Vučić o mogućoj ponovnoj blokadi Rektorata: Đura će ponovo da se izvinjava što te je tukaoPredsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Njujorku, gde je na zasedanju UN, izjavio povodom najave da će Rektorat Univerziteta u Beogradu biti ponoo blokiran ako ne bude proglašen za plagijat doktorat ministra finansija Siniše Malog, da će “Đura ponovo da se izvinjava što te je tukao”.

Komentarišući izjavu aktivistkinje Udruženja “Jedan od pet miliona” Mile Jovanović, Vučić je novinarima iz Srbije kazao “ako ne doneseš odluku koja se nama sviđa, onda ćemo da ti zabranimo da uđeš u Rektorat, a Đura će ti oprostiti što te je tukao”.

“Da nije reč o Univerzitetu, meni bi bilo smešno”, rekao je on po izlasku iz zgrade UN posle svog govora u Generalnoj skupštini.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene

čet sep 26 , 2019
87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene Najveći broj građana Srbije, 87 odsto, smatra da je Rusija prijatelj Srbije, dva odsto ima suprotno mišljenje, dok 11 […]
87 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljem. Najveću podršku pružaju žene