Vučić stigao u Njujork, sledi susret s Merkelovom

Vučić stigao u Njujork, sledi susret s Merkelovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, a odmah po dolasku sastaće se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova tražila susret s Vučićem u Njujorku
Foto: Vlada Republike Srbije, Arhiva

Vučića na marginama zasedanja Generalne skupštine ovog skupa očekuje niz bilateralnih razgovora i susreta sa svetskim zvaničnicima, javlja RTS.

On će već posle sastanka sa nemačkom kancelarkom razgovarati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

U Njujorku Vučića, kako je sam rekao, čekaju brojni susreti i teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Kosovo.

Sutra će imati sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, nakon čega će prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Vučić stigao u Njujork, sledi susret s Merkelovom

SAD i Velika Britanija traže reviziju Unmika, Rusija očekuje izvinjenje
Pixabay

Istog dana, predsednik Srbije razgovaraće sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt dipartmentu Filipom Rikerom.

Na prijemu koji tog dana priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima EU i Zapadnog Balkana, a posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Treći dan boravka u Njujorku, predsednik Srbije počinje sastankom sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom, nakon čega je predviđen susret sa političkim direktorom Forin Ofisa Ričardom Murom, sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom, a zatim sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderoma, a završiće ga razgovorom sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Poslednjeg dana posete, predsednik Srbije obratiće se na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.

Vučić će učestvovati i na pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji Uneska “Budućnost obrazovanja”, na kojem je najavljeno učešće predsednice Etiopije Sale Vork Zevda, kao i predsednika Portugalije Marsela Rebela.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Kostreš: Smeniti ministra Antića ako su obavezne rezerve nafte dovoljne za samo deset dana

pon sep 23 , 2019
Kostreš: Smeniti ministra Antića ako su obavezne rezerve nafte dovoljne za samo deset dana NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je predsednicu Vlade Srbije […]
Kostreš: Smeniti ministra Antića ako su obavezne rezerve nafte dovoljne za samo deset dana