Kostreš: Smeniti ministra Antića ako su obavezne rezerve nafte dovoljne za samo deset dana

Kostreš: Smeniti ministra Antića ako su obavezne rezerve nafte dovoljne za samo deset dana

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da saopšti javnosti da li je tačno da su obavezne rezerve nafte u Srbiji za slučaj nestašice dovoljne za samo deset dana i da – ako je tako – smeni ministra energeretike Aleksandra Antića.

“Srbija ne sme sebi da dozvoli da joj privreda ostane bez goriva ili da gradjani ponovo čekaju u redovima, kao što je to bio slučaj mračnih devedesetih godina”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Upitao je kako je moguće da vozači pet godina na ionako visoku cenu goriva plaćaju još 2,6 dinara radi stvaranja tih zaliha a da, po svoj prilici, ni četvrtina novca nije iskorištena za te svrhe. Nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji pre nekoliko dana, u svetu vlada bojazan u vezi sa snabdevanjem ovim energentom. “Ako je Srbija sebi dozvolila luksuz da umesto barem dvomesečnih, ima tek simbolične odnosno desetodnevne, zalihe, kod nas ima itekako razloga za zebnju. Posebno je tek pitanje kako je moguće da smo prošlog avgusta imali zalihe za 20 dana, kako je tada tvrdio ministar Antić, a da danas imamo upola manje iako je bilo novca da zalihe budu veće i nije bilo krize u snabdevanju”, kazao je Kostreš.

Kostreš: Smeniti ministra Antića ako su obavezne rezerve nafte dovoljne za samo deset dana

Dodao je da LSV od predsednice vlade očekuje ili da smeni ministra ili da gradjanima saopšti da li je moguće da su milioni evra, prikupljeni po ovom osnovu, korišćeni za druge osnove u budžetu.

“A onda je zanimljivo čuti i zašto je bilo tako i po čijem nalogu. Tim pre, jer zahvatanja države od svake litre goriva već čine preko 50 odsto cene. A posebna tema su zahvatanja NIS-a, kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom”, ocenio je Kostreš.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Kurti: U Vojsku Kosova uložiti 400 miliona evra

pon sep 23 , 2019
Kurti: U Vojsku Kosova uložiti 400 miliona evra Kandidat za premijera Kosova iz pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti objavio je danas na tviteru da Kosovo ne može ostati mirno dok najbliže […]
Kurti: U Vojsku Kosova uložiti 400 miliona evra