Vučić: Siguran sam da Putin nije bio obavešten o delovanju ruskog obaveštajca

Vučić: Siguran sam da Putin nije bio obavešten o delovanju ruskog obaveštajca

Suočeni smo sa ofanzivnim delovanjima obaveštajnih službi, kaže predsednik Srbije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić: Siguran sam da Putin nije bio obavešten o delovanju ruskog obaveštajca
Screenshot/ Tanjug

Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak, a nakon sednice Saveta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsednika, istražuju srpske bezbednosne službe.

“Rade sa dva cilja. Jedno je prikupljanje obaveštajnih podataka da bi uticali na promenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili delovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mere naše kontraobaveštajne zaštite ojačali poslednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mere zaštite od obaveštajnih delovanja”rekao je predsednik Vučić.

“Da običnom naordu u dve reči kažem- značajan broj zemalja iz regiona, ali i velike sile, nekada legalnim, a nekada nelegalnim putem, želi da dođe do saznanja o Vojsci Srbije, o našoj opremi, ali i do različitih drugih podataka”, kaže predsednik.

Predsednik kaže je snimak, na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac srpskom obaveštajcu, napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

“Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom”, preneo je Vučić na pres konferenciji.

Predsednik je istakao da je Srbija u više navrata konstatovala i dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Sa njim je, dodao je, uočeno 10 kontakata sa tri konspiratvina izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima VS, za šta postoji dokumentacija.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

Kako navodi predsednik, potpukovnik Z.K. je ranije bio objekat obrade, i tada je već uočeno da se sastaje sa ruskim obaveštajcima.

Prema rečima predsednika, 2012. godine bio je u kontaktu sa hrvatskim obaveštajnim službama, jer je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj.

On je poručio da je siguran da je predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

On je ponovio da Srbija ne zaboravlja sta je Putin ucinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podrsku u opremnju vojske.

Podsetio je i da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije glasala protiv interesa RF, da jedina odrzava vojne vezbe sa ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijim.

“Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zasto? Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija neće menjati svoju politiku i da će se, nikada snažnije, boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti.

“Jačaćemo vojsku Srbije.Srbija će biti sve jača. To je zemlja slobodarskog naroda i nikada nismo pristajali i nikada nećemo biti neko ko će da dozvoli da drugi njima upravlja”, poručio je Vučić.

“Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti”, kaže.

“Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese”.

Što se tiče napada na našu namensku industriju, predsednik kaže da uvek dolaze iz jedne zemlje.

“Ljudi u Srbiji nisu primetili da su naše obaveštajne agencije uspele da uhvate Srbije koji je odnosio dokumentaciju za municiju 12,7 iz naše zemlje. Mi smo uhapsili i lice albanske i srpske nacionalnosti i privodimo ih licu pravde”, kaže, i dodaje:

“Ne možete da ostanete neutralna zemlja ako nemate svoju namensku industriju, i zato žele da je unište, i zbog toga gledamo napade na našu industriju”.

Vučić: Siguran sam da Putin nije bio obavešten o delovanju ruskog obaveštajca

Screenshot/ Tanjug

“Opet su Srbi prijavljivali Srbe, i to lažno”

Na pisanje medija da je Kosovska policija objavila fotografije dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića u severnoj Mitrovici, januara prošle godine, Vučić kaže da su lica sa forografije studenti koji su tog jutra imali kolokvijum, i dodao da to odakle su došle informacije govori koliko je istraga neozbiljna.

“Opet su Srbi prijavljivali Srbe, i to lažno”, kaže predsednik.

Na pitanje novinara o vesti da je srpsko oružje prodavano Ukrajini za rato protiv Rusije, Vučić je rekao:

“Oni su pokazali te mine kojim su navodno ubijani srpski vojnici. Ovo nije burek, ovo su mine, nije nešto što se ne razlikuje. Istražili smo sve što smo radili sa Ukrajinom”.

Navodeći da je Dragan Đilas rekao da je oružje išlo preko bin Zajeda, “Vučićevog veliko prijatelja”, on kaže da je istražen svaki lot svih mina.

“Nikada ni jedan nije otišao za Ukrajinu ni za Emirate. Taj lot baš ovim mina sa slika potpisan je… to je deo serije od 15.000 mina prodate Tehnoremontu vlasnika Petra Crnogorca, gde radi mama od ovog Obradovića, i prodala ih kompaniji Natan iz Poljske preko Kipra. Nije dobijena podrška poljskih državnih organa kao što je obaveza, već je preko Kipra izvezeno. Srbija to ne bi dozvolila kao ‘end user’ upravo zbog dobrih odnosa sa Rusijom i Ukrajinom”, kaže predsednik.

Sednici u zgradi predsedništva Srbije prisustvovali su ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba, premijerka Srbije Ana Brnabić i mnogi drugi.

Među prvima su u zgradu Predsedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Obaveštajna afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbednosno-informativna agencija.

Iz Službe za odnose s javnošću predsednika Srbije ranije danas saopšteno je da će Vučić u toku dana obavestiti javnost o jutrošnjem sastanku s ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji je održan usred moguće obaveštajne afere.

Ruski ambasador nije komentarisao sadržaj razgovora s predsednikom Srbije, a pokušaj novinara Tanjuga da, po njegovom izlasku iz zgrade Predsedništva, dobije izjavu o o tome o čemu je razgovarao s Vučićem, Bocan-Harčenko je ignorisao, samo se nasmešio i ušao u automobil.

Povodom moguće špijunske afere danas je reagovao i Kremlj, u kojem su uvereni da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije, uprkos tome što je predsednik Vučić otvorio istragu o snimku koji navodno pokazuje kako ruski agent daje novac srpskom bezbednjaku.

Izvor: Tanjug, B92

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Za napad na novinare od godinu do 12 godina zatvora

Čet nov 21 , 2019
Za napad na novinare od godinu do 12 godina zatvora Svako ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora biće osuđen najmanje na godinu, a najviše […]