Smešno je da Vučić ne može da reši problem Kosova

Smešno je da Vučić ne može da reši problem Kosova

„Pozicija predsednika Srbije je veoma jaka. Suočava se sa slabijom opozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontroliše vladu, ima ogroman uticaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima poziciju koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu”, smatra Edvard Džozef, profesor Univerziteta „Džon Hopkins”

Ako najjači politički lider u regionu – predsednik Srbije Aleksandar Vučić – iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda bi ta njegova posvećenost imala ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo, smatra Edvard Džozef, profesor Univerziteta „Džon Hopkins”.

On je u intervjuu radiju Slobodna Evropa ocenio da je „smešno da Vučić koji ima tako moćnu poziciju ne može da reši problem Kosova” i dodao da je on u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez.

„U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku da izdejstvuje rešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti”, rekao je Džozef, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištini da pronađu rešenje, ali ono koje će voditi stabilnosti.

Upitan da li bi eventualni dolazak savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona mogao da pomogne izlasku iz ćorsokaka, Džozef kaže da ne zna koliko je njegov dolazak realan ali kaže da je Boltonova podrška ideji razmene teritorija opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u odnosima Beograda i Prištine.

„Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske”, rekao je Džozef ističući da u američkoj administraciji postoje različiti stavovi i da Stejt department naglašava da bilo koje rešenje za KiM treba da vodi računa o regionalnoj stabilnosti.

Govoreći o izborima na KiM on kaže da će oni biti delimično i referendum o pojedinim opcijama za rešenje, poput razmene teritorija.

„Srbija je u drugačijoj situaciji, jer je pozicija predsednika Aleksandra Vučića veoma jaka. Suočava se sa slabijom opozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontroliše vladu, ima ogroman uticaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima veoma snažnu poziciju koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu”, smatra Džozef.

Kada se radi o bivšem premijeru privremenih institucija u Prištini Ramušu Haradinaju Džozef kaže da je njegova politička budućnost sada u rukama Suda u Hagu i da se on najpre suočava sa pravnim pitanjima, pre nego što se usredsredi na politička.

Izvor: Politika

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Makedonci odbili da izruče Morinu Srbiji

Čet avg 8 , 2019
Makedonci odbili da izruče Morinu Srbiji Krivični savet Osnovnog suda u Skoplju odbacio je zahtev Srbije za izručenje Tomora Morine, koga vlasti u Beogradu traže zbog ratnih zločina počinjenih na […]
Tomor Morina pušten iz pritvora u Skoplju, oduzet mu pasoš