SAD i Velika Britanija traže reviziju Unmika, Rusija očekuje izvinjenje

SAD i Velika Britanija traže reviziju Unmika, Rusija očekuje izvinjenje

Velika Britanija, SAD i Nemačka založile su se danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) za stratešku reviziju misije Unmik, ali i ocenile da je ta misija do sada obavila važan posao od kada je uspostavljena.

Predstavnik SAD je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i rekao da obe strane treba da se vrate dijalogu, što bi značilo da Kosovo povuče takse, dok bi Beograd trebalo da ostane suzdržan od teških reči i sputavanja nezavisnosti Kosova.

Srbija će tražiti da se na sednici Saveta bezbednsoti raspravlja o upadu ROSU na sever Kosova
Аутор: NeptuulСопствено дело, CC BY-SA 3.0, Веза

Prema oceni SAD, operacija policije Kosova 28. maja na severu bila je “legalna”, a sprečavanje akcije policije barikadama je “zabrinjavajuće”.

Velika Britanija takođe se založila za reviziju mandata Unmik. Predstavnik Velike Britanije rekao je da se pripadnici Unmik moraju tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, kao što ga se i pripadnici moraju pridržavati, a da će po tom pitanju hapšenja pripadnika Unmika sačekati internu istragu koja se sprovodi.

Nemačka je ponovila da promene granica po etničkim linijama nisu dobre ideje, a Kosovo pozvala da povuče takse.

Govoreći o policijskoj akciji 28. maja, predstavnik Nemačke ocenio je kako Kosovo ima pravo da se bori protiv kriminala, ali i da imunitet UN predstavnika ne sme biti doveden u pitanje i da se mora poštovati i dodala da će svakako sačekati internu proveru u Unmik.

Predstavnica Francuske rekla je da sednici da je Unmik doprineo stabilnosti na Kosovu i da je Francuska svesna krhke stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ona je ocenila da sadašnje stanje nije održiva situacija, kao i da je dijalog ključan za rešenje problema i da se treba uzdržati od akcija koje podižu tenzije.

Rusija: Nelogična izjava Čitaku

Predstavnik Rusije rekao je kako nemaju na čemu da zahvale predstavnici Kosova Vljori Čitaku koju su pažljivo slušali i da očekuju izvinjenje zbog ponašanja prema ruskom predstavniku Unmik tokom policijske akcije 28. maja u Zubinom Potoku.

Predstavnik Rusije rekao je da su pod plaštom borbe protiv kriminala specijalne snage Kosova upale u srpske sredine na severu Kosova i da su uhapšeni policajci srpske nacionalnnosti, kao i da je ruski predstavnik u Unmiku prebijen dok je obavljao svoju dužnost.

“Gospodja Čitaku je iznela verziju koja nema nikakvu logiku. Kažu da je on obarao drveće a onda sklonio testeru u kola i odbio da se legitimiše. Da li zaista verujete u to?”, naveo je ruski diplomata.

SAD i Velika Britanija traže reviziju Unmika, Rusija očekuje izvinjenje

On je akciju ROSU nazvao pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos “džentlmenskom dogovoru” tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima.

“Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija”, upitao je ruski predstavnik. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su zažmurile pred kosovskim akcijama.

“Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama, a tada će biti kasno da se poziva na norme”, naveo je diplomata.

On je rekao i da Kosovo ne može ruskog pripadnika Unmika da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što Kosovo nije subjekt medjunarodnog prava.

Predstavnik Kine u SB UN rekao je da veruje da Beograd i Priština moraju postići obostrano prihvatljivo rešenje kroz dijalog, ali i da je zabrinjavajuće i neprihvatljivo nepoštovanje imuniteta predstavnika Unmik tokom policijske operacije na severu Kosova.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Dodik sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH o migrantskoj krizi

pon jun 10 , 2019
Dodik sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH o migrantskoj krizi Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je danas novinarima u Banjoj Luci da je za utorak, 11. juni, sazvao […]
Dodik sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH o migrantskoj krizi