Sednica SB o stanju na Kosovu i Metohiji 31. oktobra

Sednica SB o stanju na Kosovu i Metohiji 31. oktobra

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je danas da je Južnoafrička Republika, kao predsedavajuća Saveta bezbednosti UN, zakazala sednicu SB UN na temu stanja na Kosovu i Metohiji za 31. oktobar.

SAD i Velika Britanija traže reviziju Unmika, Rusija očekuje izvinjenje
Pixabay

Važno je da Srbi jedinstveno učestvuje na izborima i glasaju za predstavnike Srpske liste. To nije stranačko opredeljivanje, već je cilj da zaštitimo srpski narod od toga da neko drugi bira njihove predstavnike, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da kada to kaže misli na predstavnike srpskih lista koji su protiv državne politike Srbije, koje bi birali predstavnici prištinskih vlasti i međunarodne zajednice kako bi legitimizovali ideju da je Kosovo nezavisna država.

On je kao primer naveo činjenicu da Zagreb ne priznaje Željka Komšića u BiH jer je izabran glasovima muslimana. Dačić je rekao da je OEBS ranije više učestvovao na kosovskim izborima, organizovao ih je, a ne smao nadgledao, ukazujući da bez te misije nema poštenih izbora na Kosovu.

Želja prištinskih vlasti je da tera sve te međunarodne misije sa Kosova, ocenio je Dačić i poziv predsednika Aleksandra Vučića da se glasa za Srpsku listu vidi kao upozorenje na moguće posledice i poruku Srbima da izađu i glasaju jedinstveno za Srpsku listu i onemoguće manipulacije.

Dačić je kritikovao i odluku pristinskih vlasti da srpskim zvaničnicima zabrani dolazak na Kosovo tokom kampanje, ilustrujući da je to dozvoljeno američkim zvaničnicima da podrže Samoopredeljenje.

Sednica SB o stanju na Kosovu i Metohiji 31. oktobra

Dačić: Razgovor Rame i Tačija o ujedinjenju Albanaca, ukidanju granica i pripajanju tri opštine sa juga Srbije Kosovu, je vrhunac bezobrazluka albanskih političara

To je suprotno Briselskom sporazumu, konstatovao je on i ocenio da će i bez njegovog ili prisustva Vučića, Srbi znati šta da rade. Na pozive srpskim vlastima da obustave kampanju lobiranja povlačenja priznanja Kosova, Dačić je rekao da je to učinio u utorak i finski šef diplomatije.

Rekao je da Kosovo mora da povuče takse, a mi da prestanemo sa kampanjom za lobiranje, rekao je Dačić i naglasio da bi onda i međunardna zajednica trebalo da podržava Kosovo.

Mi radimo svoj posao, taj posao podarzumeva da se pokaže da stvar nije gotova i da ništa ne može da prođe bez dogovora i kompromisa sa Srbijom, predočio je Dačić.

Ta akcija tera Prištinu na kompromis i mi ćemo nastaviti sa njom, reklao je Dačić i dodao da ne može da najavljuje koliko će zemalja povući priznanje Kosova, ali da je cilj da do kraja godine polovina članica UN ne priznaje nezavisnst Kosova.

Dačić je rekao da nije obavešten da ima problema u vladajućoj koaliciji između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije koju on vodi, napominjući da je sa Vučićem bio u Njujorku i da su zajedno dobro radili. Ima manjih sukoba, koji ne utiču na strateško opredeljenje, naveo je on, uz ocenu da je to sve u zoni normalne političke i parlamentarne borbe.

Fonet

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Grabar-Kitarović objavila predsedničku kandidaturu

Sre okt 2 , 2019
Grabar-Kitarović objavila predsedničku kandidaturu Grabar-Kitarović objavila predsedničku kandidaturu uz slogan „Zato što vjerujem u Hrvatsku“ Tačno u podne u zgradi Matice hrvatske u Zagrebu, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović službeno je […]