Protest “1 od 5 miliona”: “Uhapsite Vučića!”; Nema pregovora, bojkot izbora

Protest „1 od 5 miliona“: “Uhapsite Vučića!”; Nema pregovora, bojkot izbora

U Beogradu je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) završen 37. po redu antivladin protest “1 od 5 miliona”, koji je održan nedelju dana nakon incidenta koji se dogodio ispred Predsedništva Srbije, kada je obezbeđenje predsednika države Aleksandra Vučića upotrebilo fizičku silu protiv organizatora protesta.

“Pozivamo na bojkot izbora, jer je Aleksandar Vučić (predsednik Srbije) preuzeo sve institucije, zato što on bojkotuje zakon, zdrav razum i sve nas”, rekao je Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, koji je povređen prošle sedmice u incidentu ispred Predsedništva.

“U ovakvoj atmosferi će izbori izgledati jao lica ljudi koji su prethodnih meseci šetali na protestima i koje su tukli samo zato što su protiv vlasti”, rekao je Marković.

Građani su tokom šetnje okružili Predsedništvo Srbije transparentima na kojima su ispisana 42 zahteva protesta “1 od 5 miliona”.

Zgradu su obezbeđivale pripadnice specijalne jedinice vojne policije Kobre, što je zatražio predsednik Srbije nakon incidenta prošle sedmice.

Okupljeni su skandirali “Uhapsite Vučića”, a nakon desetak minuta šetnja je nastavljena.

Protestna šetnja se odvijala rutom od Terazijske česme ka zgradi Predsedništva Ulicom kralja Milana do Resavske ulice, Bulevarom kralja Aleksandra, potom Takovskom ulicom do zgrade RTS-a.

“RTS ćemo podsetiti da je javni servis koji plaćaju svi građani Srbije i da je kao takav dužan da obavesti o prebijanju mladih i reagovanju vojske van ovlašćenja i ingerencija”, naveli su organizatori protestne šetnje.

Protest „1 od 5 miliona“: “Uhapsite Vučića!”; Nema pregovora, bojkot izbora

Podsetimo, na prethodnom okupljanju 10. avgusta, došlo je do incidenta kada tročlanoj delegaciji protesta nije bilo dozvoljeno da na stepeništu Predsedništva ostavi zahteve demonstranata.

Tuča Vučićevog obezbeđenja i protestanata ispred Predsedništva Srbije (VIDEO)
Screenshot

Kada su okupljeni pokušali da uklone zaštitnu metalnu ogradu koja je bila postavljena oko zgrade Predsedništva, u tome ih je sprečilo brojno obezbeđenje u civilu. Pripadnici obezbeđenja su upotrebili fizičku silu prema jednom od organizatora protesta Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu.

Dan kasnije na konferenciji za štampu Marković je medijima rekao da mu je u Urgentnom centru konstatovano nagnječenje rebara i nagnječenje levog potiljačnog dela glave.

Komentarišući taj incident, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su pripadnici Vojske Srbije, koji su zaduženi za njegovo obezbeđenje, reagovali u skladu sa zakonom. On je tom prilikom rekao da je od nadležnih u Vojsci i Policiji zatražio da ubuduće Predsedništvo obezbeđuju samo pripadnice Bataljona vojne policije “Kobre”, te da se ukloni zaštitna ograda, što je učinjeno ove sedmice.

Zbog incidenta ispred Predsedništva, organizatori protesta “1 od 5 miliona” su 16. avgusta podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv N.N. lica.

Podsetimo, građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod sloganom ‘Stop krvavim košuljama’ zbog toga što je grupa ljudi, koju nadležni još nisu procesuirali, u Kruševcu prebila opozicionog političara Borka Stefanovića.

Naziv im je promenjen u ‘1 od 5 miliona’ posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je reka: “Nek’ vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim”.

Jedan od glavnih zahteva protesta je objektivno izveštavanje RTS-a. Osim smene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtevaju i slobodne izbore, uz fer politički program na javnom servisu, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje, kako tvrde, vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

Organizatori protesta “1 od 5 miliona” su dali rok vlastima da ispune njihove uslove do 1. septembra, u suprotnom će, kako su najavili, pozvati građane na bojkot redovnih izbora koji bi trebalo da budu održani iduće godine.

Inače, ovonedeljni protest održava se uoči treće runde dijaloga predstavnika vlasti i dela opozicionih stranaka, u organizaciji nevladine Fondacija za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Na prethodna dva sastanaka tema su bila izborni uslovi, dok bi na narednom susretu 19. avgusta trebalo da bude reči o slobodi medija.

Izvor: RSE

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

To grubo lice i ta mekana duša – Čarls Bukovski

sub avg 17 , 2019
To grubo lice i ta mekana duša – Čarls Bukovski Čarls Bukovski je američki pesnik, pripovedač i romanopisac. Iako nije formalno pripadao, smatra se za jednog od najuticajnijih pisaca bitničke […]