Đilas: Jasno sam rekao, SSP neće učestvovati ako kompletan sastanak ne bude otvoren za javnost

Đilas: Jasno sam rekao, SSP neće učestvovati ako kompletan sastanak ne bude otvoren za javnost

Drugi sastanak – okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima – najavljen za petak, pod znakom je pitanja, budući da se neće odazvati svi oni koji su učestvovali na prvom 27. jula.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, kaže da neće učestvovati ukoliko kompletan okrugli sto ne bude otvoren za javnost, a većina drugih predstavnika Saveza za Srbiju nisu se oglasili sa jasnim stavom. Upitan da li će na sastanak doći ukoliko njegov uvodni deo bude otvoren za medije, Đilas je ponovio da SSP neće učestvovati ukoliko sastanak ne bude otvoren za javnost i precizirao da će u radu sudelovati samo ako kompletan okrugli sto bude dostupan medijima.

Đilas: Jasno sam rekao, SSP neće učestvovati ako kompletan sastanak ne bude otvoren za javnost
Foto. Stranka slobode i pravde

Kako su juče najavili organizatori sastanka, Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Fakultet političkih nauka, tema razgovora trebalo bi da bude finansiranje izbornih kampanja. U pozivu se navodi da će sastanak početi sutra (petak) u 9 sati u delu koji će se voditi po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti od 11.30 časova, prenosi FoNet.

“Chatham House” pravilo obavezuje svakog učesnika debate na apsolutnu tajnost o sadržaju i izjavama drugih učesnika. Događaji koji se organizuju po pomenutim pravilima zatvoreni su za širu javnost i medije, naveli su organizatori.

Đilas: Jasno sam rekao, SSP neće učestvovati ako kompletan sastanak ne bude otvoren za javnost

Izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević izjavio je u nedelju da postoji mogućnost da se otvori uvodni deo budućih sastanaka vlasti i opozicije, kao i da nakon sastanka učesnici daju izjave medijima, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

– Centralni deo razgovora stranaka bi trebalo da ostane zatvoren za javnost. Taj deo gde se govori o konkretnom problemu, a to je finansiranje političke kampanje i funkcionerska kampanja, može da bude nešto što je otvoreno za javnost. Ono što smatramo primerenim jeste da se nakon sastanka odvoji jedan period u kome bi mediji mogli da postavljaju pitanja. Zbog zaista uzavrele atmosfere mislimo da ovaj centralni deo u kome se razgovara o predlozima civilnog društva i gde se razgovara o konkretnim pitanjima koja će izneti organizacije civilnog društva, ne bi trebalo da bude otvoren za medije i da na neki način privuče neke izjave koje bi bile više namenjene medijima a manje dijalogu – rekao je Antonijević za N1.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, već je ranije, odmah posle prvog sastanka 27. jula, najavio da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na temu izbora u Srbiji, ukoliko ti skupovi ne budu otvoreni za javnost. Upitan da li će učestvovati u drugoj rundi razgovora zakazanoj za petak, 9. avgust, s obzirom na izjavu direktora Fondacije Milana Antonijevića da postoji mogućnost da uvodni deo budućih sastanaka bude otvoren za javnost, Đilas je odgovorio odrično.

– Jasno smo rekli da Stranka slobode i pravde neće učestvovati ako sastanak ne bude otvoren za javnost – rekao je Đilas za Danas.

Upitan da precizira da li to znači da je potrebno da kompletan sastanak bude otvoren za javnost kako bi na njemu učestvovali, Đilas je kratko odgovorio „da“.

Lider Dveri Boško Obradović upitao je u utorak poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića kako se našao u delegaciji na okruglom stolu o izbornim uslovima, ako se ranije povukao iz svih stranačkih aktivnosti SNS dok „predsednik ne očisti stranku od lopova, kriminalaca i mangupa“.

– Zašto idete na te razgovore ako već savetujete Aleksandru Vučiću da ne prihvati ništa od zajedničkih zahteva opozicije i preporuka Stručnog tima sa protesta „1 od 5 miliona“ – pitao je Obradović Đukanovića u otvorenom pismu.

Obradović je od Đukanovića tražio da se izjasni da li je razgovorima sa, kako ih nazivaju pripadnici vlasti, „izdajnicima, tajkunima, lopovima, fašistima i ostalim ološem“ iz opozicije, SNS konačno priznala da je dijalog između vlasti i opozicije normalna stvar i da se opozicija u svakoj zemlji na svetu mora poštovati.

danas.rs, Vestionline

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

SAD hoće rešenje za Kosovo do juna, učiniće sve da opozicija ne bojkotuje izbore

čet avg 8 , 2019
SAD hoće rešenje za Kosovo do juna, učiniće sve da opozicija ne bojkotuje izbore SAD su zacrtale novi rok za rešenje kosovskog problema, a kako Blic saznaje, Trampova administracija pokušava […]
Tramp: Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno