Oko 4.000 glasova iz Srbije na kosovskim izborima proglašeno nevažećim

Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je da prihvati žalbu koalicije Nisma-AKR-PD i proglasi nevažećim 3.782 koverte pristigle iz Srbije na kosovskim izborima. U obrazloženju se navodi da glasanje nije obavljeno putem pošte, već su glasačke listiće donela dva lica u Poštu u Prištini.

Mediji : Vanredni izbori na Kosovu 29. septembra
Pixabay

Odlukom Panela žalbe se naređuje CIK-u da te glasove odmah povuče od rezultata objavljenih 7. novembra 2019.

“Kutije formata A4 sa glasovima iz Srbije su direktno predate od određenih osoba, dakle nisu poslate poštom, čime u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi, pošto nisu poslate putem pošte”, navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da, pošto te kutije nisu stigle putem pošte i nemaju poštanski pečat, da se glasovi iz njih ne mogu smatrati za regularne glasačke listiće.

Inače, kutije sa glasovima iz Srbije predate su lično u Pošti Br. 6 u Prištini od dvoje lica, od kojih jedno nije identifikovano.

Za njih CIK tvrdi da nisu bili ovlašćeni.

“Činjenica da su paketi sa glasovima stigli na određeno mesto i da su ih donela dva lica, čini još nepoverljivijim proces glasanja poštom, jer u ovom slučaju nemamo glasanje putem pošte, već fizičku predaju pošti”, kaže se u obrazloženju.

Ta se činjenica dokazuje odgovorom koji je poslala Pošta Kosova.

“Paketi su predati u kancelariji broj 6, datuma 04. novembra 2019. godine od osobe predstavljene kao Dejan Pavićević i druge osobe koja se nije predstavila. Glasovi su bili u kutiji formata A4 u kojima je bilo po 20 koverti, prema našoj računici bilo je 3.782 njih. Koverte iz Srbije bili su unutar kutija bele boje i bez poštanskog pečata iz Srbije”, napisali su u Pošti Kosova.

Srpska lista: Politička odluka

Reagujući na tu odluku, Srpska lista je saopštila da su u Prištini “došli na ideju da glasove ponište nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi”.

“Odluka da se raseljenim Srba ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupati njihove interese i boriti se za njihov povratak je isključivo politički motivisana i nema nikakvog pravnog uporišta. Posebno ako svi dobro znamo da su glasovi raseljenih uvek dolazili na isti način, ali ovog puta je očigledno da je potrebno pokazati raseljenim licima da nisu dobrodošli i da kao Srbi mogu računati da se njihova prava neće poštovati”, navodi Srpska lista.

Oni podsećaju da “Srpska lista i dalje u svojim rukama ima svih deset mandata a na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda”.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

DA TI SRCE PREPUKNE: Fantomi tražili vepra Mišu, Miša odveden za Šabac (VIDEO)

pon nov 11 , 2019
DA TI SRCE PREPUKNE: Fantomi tražili vepra Mišu, Miša odveden za Šabac (VIDEO) Da je Pokret ujedinjenih fantoma svestrana organizacja koja se bavi i humanitarnim radom, pokazuje i sledeći video […]