Kina testira novu vakcinu za lečenje HIV infekcije na ljudima

PEKING – Kina će uskoro započeti klinička ispitivanja kako bi testirala vakcinu protiv virusa humаne imunodeficijencije (HIV), i to na 160 dobrovoljaca.

Testiranja će provoditi Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDCP) u Pekingu koji radi na vakcini protiv HIV-a još od prvog ispitivanja 2007. godine.

Vakcina se zove DNK-rTV i u ovoj drugoj fazi ispitivanja na ljudima stručnjaci rade na replikaciji DNK HIV-a kako bi pokrenuli imunizaciju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, virus HIV-a pogodio je skoro 36,9 miliona ljudi širom sveta, sa više od 2,1 milion prijavljenih slučajeva samo u Indiji.

Istraživanja o lečenju HIV-a sprovode se već godinama, a tek nedavno počela su davati prve pozitivne efekte.

Medicinski centar Univerziteta Nebraska (UNMC) tvrdi da je pronašao obećavajući lek za HIV. Njihov uspeh zabeležen je početkom ovog meseca kada su uspeli eliminisati HIV infekciju iz miševa na kojima su testirali lek.

Međutim, Shao Yiming, glavni istraživač leka protiv HIV-a na CCDCP-u, rekao je da je njihova vakcina protiv HIV-a prva koja je ušla u drugu fazu ljudskog ispitivanja.

“Uz znatno smanjenje virulencije vakcina neće izazvati infekciju kod zdravih primalaca”, rekao je Yiming za China Daily.

Izveštaji takođe potvrđuju obećavajući uticaj vakcine s obzirom na to da sadrži samo delove DNK materijala virusa, zbog čega su šanse za hvatanje infekcije veoma niske.

Izvor: RTV

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Dragan Đilas: Svrha je postignuta, narod je poverovao u laži o meni

Sre jul 24 , 2019
Dragan Đilas: Svrha je postignuta, narod je poverovao u laži o meni Haranga protiv mene je započela 2012. godine. Medijska kampanja je bila strašna. Posledice još strašnije. U osnovnoj školi […]