BBC: Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

BBC: Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Odnosi sa Crnom Gorom, muzika, košarka i parade ponosa – ovo su neke od tema o kojima će se govoriti narednih dana.

Došao je ponedeljak, vreme za još jedan novi početak, a to znači i pravi trenutak da vidimo koji važni događaji nas očekuju narednih dana.

1) Sinod Srpske pravoslavne crkve o imovini u Crnoj Gori

BBC: Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje
Screenshot

Glavna tema sednice Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće crnogorski predlog zakona o verskim zajednicama koji je SPC protumačila kao najavu oduzimanja crkvene imovine. Sednica se održava 26. juna u Beogradu.

Vlada Crne Gore pre mesec dana predstavila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti koji kaže da će „svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina”.

Ovaj zakon je trebalo da bude usvojen 2015. godine, ali se od njega odustalo zbog protivljenja dela pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

2) Borba za nove šampionke Evrope

Jedan od najvećih međunarodnih sportskih događaja u Srbiji ove godine je Evropsko prvenstvo u košarci za žene.

Prvenstvo počinje 27. juna, a utakmice se igraju u Srbiji i u Letoniji. U Srbiji će se prve utakmice igrati u Zrenjaninu, a završna takmičenja za nove šampionke Evrope igraće se u Beogradu.

Prve utakmice u Zrenjaninu su na programu u četvrtak, 27. juna, kada se sastaju Rusija – Belgija i Belorusija – Srbija.

3) Parade ponosa u Beogradu i Skoplju

Screenshot

Prva Parada ponosa u Severnoj Makedoniji biće održana u u Skoplju u subotu, 29. juna. Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina su jedine zemlje u kojima parade nisu do sada održane.

Iz organizacionog odbora parade u Skoplju rekli su da je događaj više protest, nego proslava i da je cilj parade da se otvoreno govori o pravima LGBT zajednice.

Istog dana održaće se i Parada ponosa u prestonici Srbije. Parada ponosa u Beogradu ove godine se održava po nazivom „Borba još uvek traje – Pridruži se” i počinje u 11 časova u Pionirskom parku.

4) Besplatan koncert Beogradske filharmonije na otvorenom

Ilustracija, Pixabay

„Dizni fantazija” biće održana 30. juna u 20.30 sati. Publika će uživati na beogradskom Ušću u najlepšem animiranom spektaklu uz čuvene numere klasične muzike koje će orkestar uživo izvoditi ispod velikog ekrana.

Filharmonija poziva publiku svih generacija, ne samo iz Srbije već iz regiona, da dođe da uživa na besplatnom koncertu na otvorenom jer se „Dizni fantazija” uživo izvodi prvi put na domaćim prostorima, i to na mestu gde će se graditi nova zgrada Beogradske filharmonije.

Na koncertnu lokaciju zabranjen je unos stakla, limenki i metalnog pribora za jelo, a sve korisne informacije mogu se pronaći na sajtu Beogradske filharmonije.

5) Dvadeset za 2020.

U Sjedinjenim Državama izbori se održavaju 2020. godine, a kampanja je već u toku. U sredu i četvrtak, 20 kandidata i predstavnika demokrata učestvovaće u TV debatama.

Prijavljenih kandidata ima više, ali za njih nema mesta u emisijama. Iza ovoga stoji objašnjenje da po anketama se nisu kvalifikovali za učešće u debatama.

Šta nas čeka? Da li će Džo Bajden slučajno nekoga uvrediti? Ko je uopšte Majkl Benet?

6) Mnogo toga se događa u Britaniji

Pixabay

Ukoliko niste pratili izbore za novog premijera Velike Britanije, znajte da se proces izbora bliži kraju.

Sve je izvesnije da će na čelo vlade doći Boris Džonson ili Džeremi Hant. Na njima je sada da impresioniraju konzervativce širom Britanije, što znači da ih čeka mnogo putovanja i mnogo priče.

7) Glastonberi- žurka koja traje pet dana

Zanimljivost sa najvećeg festivala u Evropi koji počinje u sredu – na Glastonberiju je postavljeno čak 700 metara muških pisoara.

Za postavljanje preko 5.500 toaleta na festivalu bilo je potrebno čak pet meseci.

Na Glastonberiju će nastupiti Stormi, Lorin Hil, Bjork, Kileri, Lijam Galager, Kajli Minog, Interpol i mnogi drugi.

8) Dobrodošli u Osaku

Znamo o čemu razmišljate. Sigurno mislite, prošlo je tek sedam meseci od G20 samita, pa zašto onda imamo još jedan uskoro?

Istina je da dobrih stvari nikad nije previše. I zato ponovo počinje okupljanje predstavnika 19 industrijskih zemalja sveta i predstavnika EU.

BBC: Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Krajem nedelje, svetski lideri će se okupiti u Osaki u Japanu, sedam meseci nakon sastanka koji su imali u Buenos Arijesu.

Naravno, tokom ovog događaja srešće se i predsednici Sjedinjenih Država i Kine.

Ne postoji objašnjenje zašto su organizovana dva G20 za samo sedam meseci. Ovaj skup obično se održava jednom godišnje – u septembru ili novembru.

BBC News

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Fantomi: Gradonačelniče, da Vas podsetimo, čekaće Vas 100 šatora!

pon jun 24 , 2019
Fantomi: Gradonačelniče, da Vas podsetimo, čekaće Vas 100 šatora! 100 šatora ispred Skupštine opštine Grada Zrenjanina ukoliko ne bude vode za piće do kraja juna! Milan Pernat i Miljan Čičić […]
Fantomi: Gradonačelniče, da Vas podsetimo, čekaće Vas 100 šatora!