Vučić da izađe iz uloge srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obraćanjem Saboru Srpske pravoslavne crkve i izjavama nakon toga predstavio u svetlu srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca, što je daleko od njegove ustavne uloge šefa svetovne države čiji su ravnopravni građani i pripadnici svih drugih nacionalnosti, svih drugih veroispovesti i nevernici.

Vučić da izađe iz uloge srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca

Posebno je skandalozna izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da su Vučić, Patrijarh Irenej i on “došli do saglasja kako je važno da se održi dijalog (o Kosovu) i da on ne treba da se vodi posredstvom javnosti, jer to unosi još više problema, već da se vodi u otvorenoj diskusiji u ovom formatu”, ističe Građanski preokret u svom saopštenju.

Srbija tokom mandata Aleksandra Vučića sve više pokazuje atribute srednjovekovne apsolutističke monarhije u kojoj se državničke odluke donose u krugu privilegovanih vladarsko-crkvenih staleža, bez uvažavanja prava javnosti da o njima čak i zna, a kamoli da odlučuje.

Ilustracija

Građanski preokret poziva u svom saopštenju na momentalno obustavljanje takvog ponašanja nosilaca državnih funkcija i njihovo privođenje poznaniju pozitivnog prava i modernoj, građanskoj demokratiji.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Ana Obradović: 7 smrtnih grehova

čet maj 16 , 2019
7 SMRTNIH GREHOVA 1. Nacionalizam i patriotizam Eto sve zemlje na svetu, nemaju granice, sve je to jedna velika komuna, ljudi se vole, vojska je ukinuta, svi smo jednaki, nema […]