U Boru niče “kineski zid”! Kompanija Zijin Copper pravi betonski zid dužine 4 kilometra da bi sprečili krađu bakra

U Boru niče “kineski zid”! Kompanija Zijin Copper pravi betonski zid dužine 4 kilometra da bi sprečili krađu bakra

U Boru niče "kineski zid"! Kompanija Zijin Copper pravi betosnki zid dužine 4 kilometra da bi sprečili krađu bakra

U Boru niče “kineski zid”! Da bi sprečili česte upade u krug fabrike, krađu sekundarnih sirovina i bakra, menadžment kompanije Serbia Zijin Copper Bor, bivši RTB Bor, rešio je da napravi betosnki zid.

Visine je 2,60 metara, širine 20 centimetara i dužine četiri kilometra, piše Blic.

Kako prenosi kompanijski list “Kolektiv” zid, koji se već gradi u krugu kompanije će “pokriti” pogone ogranka Topionice i rafinacije (TIR), gde je ideja da se prvenstveno zaštiti bakar, a obuhvatiće i veći deo RBB.

Takođe, zid će biti pokriven video nadzorom sa savremenom instalacijom i poboljšanim osvetljenjem, koji će onemogućiti neovlašćeni ulazak u krug kompanije.

Inače topionički krug RTB je često na meti lopova. Poslednji upad u krug kompanije, krajem decembra prošle godine. Tada su radnici Inex plusa, firme zadužene za obezbeđenje imovine borskog giganta, zatekli grupu od 40-ak lica koji su pokušavali da ukradu sekundarne sirovine i to je bio povod da menadžment kompanije krene sa rešavanjem ovog problema. Tada su četiri radnika Ineksa lakše povređena a povrede je zadobio i jedan radnik Serbia Zijin Bor.

U krađu idu cele porodice

Lopovi se ne libe da ulaze u krug fabrike u potrazi za plenom. Zabeleženi su slučajevi kada su u krađu odlazile čitave porodice, roditelji sa maloletnom decom.

Oni tačno znaju sa koje strane ulaze i ako uspeju da pobegnu sa plenom, sa koje strane izlaze iz kruga kompanije.

Kako god, Kinezi su rešili da tome stanu na put, a lopovi će imati veliki zadatak za buduće pokušaje pljačke – kako da savladaju “kineski zid”.

Jedna od pljački koja je podigla dosta prašine u javnosti jeste pljačka iz 2017. godine, kada je uhvaćen kamion koji je sa tajnom pregradom u topionicu donosio manju količinu bakra nego što je to bilo navedeno u papirima. To vozilo je u krug RTB ulazilo sa rezervnim rezervoarom za vodu zapremine 2,2 tone i dodatnim materijalom a posle merenja na vagi, voda je ispuštana tokom vožnje a na pretapanje je išao “lažni bakar”. U ovom slučaju je voda faktički deklarisana kao bakar i radilo se o 2.020 kilograma.

Sumnjalo se da je ovakav vid pljačke trajao oko godinu dana, iako to nije zvanično potvrđeno. Šteta je samo u ovom jednom slučaju bila procenjena na oko milion i po dinara.

Kinezi su, kako saznaje Blic, pooštrili mere zaštite i u Zlatari u krugu kompanije, gde se, kako se pominje u medijima, za period od 2014. do 2017. godine nestalo više od 900 kilograma zlata, a nezvanično se pominje da je reč i o oko tri tone zlata.

Prodaje se domen ili ceo sajt Novinar.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Kako su Staljin, Ruzvelt i Čerčil na Jalti preoblikovali svet

Čet feb 6 , 2020
Kako su Staljin, Ruzvelt i Čerčil na Jalti preoblikovali svet U februaru 1945. godine, njih trojica sastala su se u odmaralištu u Crnom Moru da bi odlučili o sudbini sveta. […]