Pljačka veka u RTB Bor: Kakva je veza Blagoja Spaskovskog i nestalih 900 kilograma zlata?

Iz pogona za dobijanje plemenitih metala “Zlatara”, iz sastava nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena “Bor” (RTB), od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona evra, pišu “Novosti”.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teške krađe, 10. maja 2018. godine su uhapšena četiri radnika RTB – I.S, Z.P, G.P i D.M. Uz njih je priveden i bivši radnik “Zlatare”, kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici preduzeća “Zaštita”, koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Po dokumentaciji u koju su “Novosti” imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, “sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma”. To se navodi uz opasku da “ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispiranim vodama.

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su odgovorili da ne znaju.

Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih proširen je za još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za “pljačku veka” biti mnogo duža, navode “Novosti”.

Poznata je ona narodna: Riba smrdi od glave … a čisti se od repa važi li ona i za PRO-VIZIONARSKO poslovanje i rukovodjenje po BLAGOJEVOM ZAKONIKU saznaćemo tokom istrage koja se sve više zahuktava, piše portal Medija Centar Bor.

Portal pita kakva je uloga u svemu tome bivšeg generalnog direktora Blagoja Spaskovskog i podseća da je opšte poznato da je isti uticao na Vladu Srbije da promeni Upravni odbor i Skupštinu RBB Bor u trenucima kada su zvanično tražili izveštaj o metal bilansu za 2014. godinu i kada su signalizirali da u izveštaju o poslovanju nedostaje 500 kg zlata.

Hoće li istraga u ovom slučaju ići do kraja i doći do glave ribe koja smrdi ili će još veća riba, po našem lepom višedecenijskom a trenutno naprednom običaju zaustaviti sve, i ostaviti ovu zemlju da umire u smradu bitangi koji je opustošiše, videćemo u narednom periodu.

Kažu neki da nada poslednja umire, međutim to već godinama u Srbiji ne važi, nada više ovde ne stanuje.

Balkanska, Novosti, MC Bor

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

100 ovaca i predsednik, večiti

sri maj 8 , 2019
Kupiću 100 ovaca i napraviću političku partiju. Ovce će se brzo razmnožavati i postaću predsednik i to večiti. Mogu da ih lažem i muzem svakodnevno. Obožavaću njihovo blejanje, ono je […]